20 юни 2014

Ягодов крем със сусамов тахан




Поредният успешен експеримент на крем с тахан и плодове – след удачните комбинации шоколад + тахан + портокалов сок и шоколад + тахан + банан. Този път бананите отстъпиха мястото си на ягоди, а шоколада го пропуснах – реших, че ще „задуши“ ягодите. Идеята за крем от ягоди и тахан ми хрумна от факта, че в ягодите се съдържа магнезий (освен другите им полезни съставки), а той пък е задължителен, за да се усвои калцият (на който е богат тахана) от организма, т.е. без магнезий калцият е безполезен… То всъщност и калций, и магнезий има и в ягодите, и в тахана, т.е. двата продукта са си самодостатъчни и поотделно, но все пак идеята да ги комбинирам вече се беше загнездила в главата ми и човъркаше, човъркаше… И въпреки първоначалните ми съмнения, че няма да е добра вкусова комбинация, реших да опитам какво ще се получи. И взе, че се получи! Уникален крем с двойно действие – балсам за стомаха и цимент за костите! Защото ягодите благоприятстват храносмилането, а комбинацията калций + магнезий способства за здравината на костите.
За 2 порции са необходими:


400 г ягоди
100 г сусамов тахан
4 фурми


Ягодите, таханът и фурмите (почистени от костилките) се слагат заедно в блендер и се пасират до гладко пюре.
Кремът се получава и без фурми, но с тях става по-сладичък и по-приятен. Могат да се заменят с някакъв друг предпочитан подсладител. Всъщност всичко зависи от сладостта на ягодите и от вкуса на консуматорите. 😉




Получава се фантастичен крем! Порциите стават малко големички, но изобщо не е проблем една чаша да се изяде наведнъж, кремът е лек и много приятен. Но най-голямата изненада дойде малко след като го бях хапнала – изпитах непознато дотогава блаженство в стомаха! Да, говоря за съвсем осезателно физическо усещане – хем гладът ми за сладко беше утолен (обикновено колкото повече ям, толкова повече ми се яде), хем ми беше много леко и приятно на стомаха… Беше като някаква магия! Усещането беше на някаква успокояваща вълна, която се разлива нежно по цялата коремна област… Наистина блаженство! Истински балсам за стомаха!








3 коментара:

  1. Благодаря за описанието на кремчето! Ще го направя със златна стафида, тогава ще ви пиша за вкусотийката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер идея за стафидите! Така още по-добре ще се запази прекрасният розов цвят. Да Ви е сладко и чакам отзиви! :)

      Изтриване