31 август 2014

Сангрия




Какво по-приятно и освежаващо питие за горещите летни вечери от сангрията! Хич не са глупави пустите му испанци! Измислили са такъв приятен коктейл! (Макар че май няма нищо уникално под слънцето – имам детски спомени, в които баща ми пускаше в каната с виното половинка лимон за аромат, а и до ден днешен си го разрежда с лимонада; и съм сигурна, че не е единственият, това е доста популярно по нашите земи…) Но в същото време този приятен коктейл е и малко опасен – запленен от лекотата, сладостта и ароматите му, човек може лесно да се подлъже и да попрекали с количеството… Но не тези нравоучения са цел на настоящата рецепта.
Всъщност, както прочетох на едно място в нета, рецепта за сангрия няма! Просто вариантите са толкова много, че е невъзможно да се дадат точни указания какво и колко да се сложи в каната. Всеки може да реши сам какво вино и какво безалкохолно да използва и какви плодове да сложи в тях. Съотношението между виното и безалкохолното също е въпрос на вкус (поне според мен). В повечето рецепти, които намерих, то е 3:1 в полза на виното, но за непиячите като мен се оказа, че 2:1 също не е зле, дори напротив. Така че и тук всеки ще си реши сам… Даже мисля, че си струва всеки път да се експериментира с различни количества и различни съставки.
Така поне беше при мен – първия път виното беше купешко, тежко и плътно като кръв, с добавка на швепс мандарина, а втория – леко и свежо домашно червено (клонящо към розе), комбинирано със 7 Up. При плодовете също имаше малки различия – в първия вариант ми се намираха ябълка и жълти сливи (с аромат на кайсия!), а във втория сливите бяха сини, ябълка липсваше. Оказа се, че за вкуса няма голяма разлика и дали канелата ще е на прах или на пръчици. И в двата случая се получи чудесна сангрия – освежаваща и ароматна! И така, в една еднолитрова кана могат да влязат:


½ лимон
1 праскова
1 резен пъпеш
1-2 сини сливи или 7-8 обикновени (жълти)
1-2 с.л. захар (кафява)
1-2 пръчки канела (или ½ ч.л. на прах)
2 чаши червено вино
1 чаша швепс мандарина или 7 Up


Плодовете се нарязват на еднакви по големина кубчета (само лимоните може да са на по-малки и тънки резенчета) и се слагат в каната. Добавят се захарта и канелата и се разбърква леко. Накрая се наливат виното и безалкохолното и пак се разбърква. Каната се слага в хладилника за поне 10-12 часа, за да се смесят добре всички аромати, т.е. ако искате да имате сангрия за вечерта, пригответе я още сутринта.



 
Сервира се в чаша със сламка, като освен течност, се сипва и от плодовете, така че не забравяйте да добавите и лъжичка… А плодовете – мммм!… – те са божествени!






Виното може да е както червено, така и бяло или пък розе. В зависимост от него може да варира и безалкохолното – газирана напитка с вкус на портокал, лимон, мандарина или дори обикновена газирана вода. А който желае, може да добави и кубчета лед (само да не забравя, че при стопяването му коктейлът се разрежда)...




Долната снимка е от първата сангрия – тя беше в селско-дворно-полеви условия и не е много за показване, ама нейсе...








Няма коментари:

Публикуване на коментар