31 август 2014

Кюфтета от картофи и тиквички




2 тиквички
4-5 картофа (същият грамаж като тиквичките)
1 глава лук
няколко листа босилек
няколко стръка копър
няколко стръка чубрица
сол на вкус
царевично брашно за овалване
струйка ароматен зехтин


Картофите се сваряват с кората, обелват се и се намачкват. Тиквичките се настъргват на едрото ренде и се посоляват. Оставят се за 10-ина минути да им се отцеди водата и се изстискват. Лукът се нарязва на ситно, също и зелените подправки и всички продукти се смесват, като се добавя и сол на вкус. Сместа се омесва добре, много лесно става с ръка. От нея се оформят кюфтета, овалват се в царевично брашно и се поставят в тавичка с незалепващо покритие (всъщност кюфтетата са много меки и се смачкват, ако трябва да се овалят в чиния с брашно; по-добре става, ако се поръсват с брашното и се потупват и премятат от ръка в ръка).




Пекат се 15-ина минути на около 200 градуса с вентилатор, докато хванат коричка отдолу, след което се обръщат и се допичат още малко (да се запекат и от другата страна). Като се извадят от фурната, се поливат с малко ароматен зехтин.




Може да се сервират със сос по избор (в случая – доматен), а може и самостоятелно, като мезе за биричката…




Кюфтетата може да се приготвят и със сурови картофи, настъргани на едрото ренде – така значително се съкращава времето за готвене и се избягва двойната термична обработка на картофите. Но се получават с малко по-различен вкус и консистенция (в никакъв случай нямам предвид по-лош!) – с варени картофи кюфтетата стават по-пухкави и нежни, което съвсем не означава, че другите не ги бива. Във втория случай обаче трябва да се добави и малко брашно – няколко лъжици, колкото сместа да се събере и да стане лепкава, за да могат да се оформят кюфтета от нея.




И противно на притесненията ми дали ще се получи нещо вкусно без яйце и сирене в сместа, рецептата е много добра! Кюфтетата са много вкусни и ароматни.








Няма коментари:

Публикуване на коментар