29 октомври 2015

Картофи с чубрица и маслини




Неотдавна в сайта на "Бон апети" попаднах на една интересна, а оказа се и много вкусна рецепта за картофи с чубрица и маслини. Въпреки че аз малко модифицирам техните рецепти (те доста използват пърженето и запръжките като метод за приготвяне на храна), ястието наистина е много вкусно и богато на аромати. На пръв поглед изглежда малко връткаво (картофите първо да се сварят и после да се пекат, лукът да се приготви отделно), но не е чак толкова сложно и си струва да се приготви. Още повече, че картофите може да са сварени и лукът да е задушен предварително (защо не дори и от предния ден) и преди сервиране само да се запекат и да се разбъркат с подправките – това си е голямо улеснение за всяка домакиня!


10-ина средни картофа (1 кг)
2 глави лук
4 скилидки чесън
струйчица зехтин
1 връзка магданоз
1 връзка копър
2 щипки сушена чубрица
20-ина зелени маслини без костилка (100-120 г)
сол на вкус


Картофите се измиват добре и се сваряват.
През това време лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в малко водичка и зехтин с щипка сол, докато омекне. Чесънът се нарязва на ситно.
Сварените картофи се нарязват на едри кубчета (аз не ги беля) и се слагат в леко подмазана тава. Добавят се чесънът, лукът и чубрицата, посолява се на вкус и се разбърква леко. Пекат се на 200 градуса около 15 мин. – докато станат златисти.
Маслините се нарязват на шайби, магданозът и копърът – на ситно.
Запечените картофи се поръсват с магданоза, копъра и маслините и всичко се разбърква добре. Оставя се за няколко минути да се смесят вкусовете и се сервира.




Приготвени по този начин, картофките наистина са много вкусни! Подправките им пасват изключително добре и чудесно се комбинират по между си!








Няма коментари:

Публикуване на коментар