четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Салата с тученица
Днешната публикация е посветена на тученицата – както се оказва в последно време – изключително полезно растение, особено ценно за вегетарианците и веганите. А най-хубавото е, че си расте на воля и необезпокоявана където си иска (освен от някой педантичен градинар, който не допуска тревичка в насажденията си, или от някоя заблудена бабичка, която ходи сгъната на три, но олизва тротоара пред къщата си от всяко зелено стръкче), следователно е много лесно и съвсем безплатно човек да си я набави. Но въпросът, който занимава всеки, на когото я рекламирам, е как да я приготви. Предполагам, че има какви ли не рецепти с нея из нета, но според мен е хабене на полезни вещества да се подлага на термична обработка, т.е. с нея да се готвят зелени манджи, зелници или кой знае още какво. Затова аз предпочитам най-простичкото й и естествено приложение – просто нарязана в салатата (идеално става и пасирана заедно с други зелени подправки под формата на дресинг). Независимо каква е салатата – от зеленолистни, домати, краставици, чушки или комбинация от тях – тученицата е идеалната добавка. Както слагаме магданоз на почти всяка салата, по същия начин може да се процедира и с тученицата – редом с магданоза или дори като негов заместител – за цвят и свежест на салатата.
И така, с последните за сезона домати, си спретнах такава салата – с тученица (вече не ми се ядат краставици, иначе през лятото и те присъстваха в салатата). Продуктите са съвсем на око и на вкус, пък и според наличността в хладилника (липсваше ми магданоз, иначе и него бих сложила). И не че да се нарежат малко зеленчуци за салата изисква специална рецепта, но все пак всичко е в името на тученицата:


1 голям домат
½ зелена чушка
½ червена чушка
1 малка главичка червен лук
1 букетче тученица
тъмен балсамов оцет
ароматен зехтин
сол


Лукът се нарязва на полумесеци и се намачква. Чушките се нарязват на тънки лентички, доматите – на хапки, тученицата – на ситно. Всичко се овкусява със сол, оцет и зехтин на вкус и се разбърква.
Отгоре може да се украси с листенца босилек, маслинки и кой каквото желае. Царевицата също е добра добавка. Важното е салатата да е вкусна, цветна и полезна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар