25 ноември 2015

Свещник с есенни листа




Есента тази година беше безкрайно щедра към нас – ноември ни подари три седмици с прекрасни дни, слънчеви и топли. Изобщо не можахме да усетим, че по всеобщо мнение това е най-неприятният месец в годината. И все пак дните вече са къси, а вечерите – дълги и хладни. Но с малко фантазия и желание можем да ги направим по-светли и уютни. Достатъчно е само при някоя от разходките из парка или по улиците да си съберем малко есенни листа – по възможност от различни видове дървета или храсти, с различни форма, големина и цвят. И после за няколко минути вкъщи да сътворим нещо сгряващо душата – едно, заради пламъчето на свещичката, и друго – защото сам си сътворил нещо, а не си просто консуматор, купил наготово от магазина поредната вещ…
И така, за един такъв разкошен свещник (или фенер) са необходими:


1 буркан
няколко листа – с различни форма, големина и цвят
най-обикновено сухо лепило (стик)
някаква лентичка (панделка, канап или друго подходящо) за завършек


Бурканът трябва да е чист и сух, без етикет. Листата се подбират по форма и големина (и цвят естествено!), за да си паснат едно до друго. Колкото са по-нарязани, толкова по-ефектен се получава свещникът. Всяко листо се намазва добре с лепило от обратната страна и се залепва на буркана. Притиска се с пръсти, за да залепне цялото листо, особено крайчетата; хваща моментално. Когато целият буркан е облепен с листа, на гърлото се завързва подходяща лентичка. Всичко става буквално за минути! Остава само на дъното на буркана да се сложи чаена свещичка и да се запали.






Добре е листата да не се залепват плътно едно до друго или дори да се застъпват, а да има процепи, през които да се вижда светлинката на свещичката. Освен това по-лесно се работи с пресни, току-що събрани листа. Ако се оставят няколко дена да изсъхнат, се огъват, стават чупливи, а някои променят и цвета си – потъмняват или избледняват.








Бурканът може да е с всякаква големина и форма – колкото по-интересна е неговата форма, толкова по-оригинален ще бъде и свещникът. А нищо не пречи да се направят няколко свещника от различни буркани – тогава се получава ефектна композиция.














Няма коментари:

Публикуване на коментар