05 декември 2015

Коледен свещник с органза




Без да претендирам за кой знае каква оригиналност или майсторство, от ръцете ми излезе настоящият коледен свещник, който се оказа едно дребно, но много симпатично допълнение към предпразничната обстановка вкъщи. Идеята е простичка, изпълнението – съвсем лесно. И необходимите материали и пособия също са елементарни:


1 буркан
парче органза с коледни мотиви
панделка за завършек
двойно лепящо лепило (става и сухо)
ножица




Големината на буркана е по желание, важното е да е чист и сух. От органзата се отрязва парче според височината и обиколката на буркана – да може да го обвие, като трябва да е 1-2 пръста по-дълго откъм дъното, за да може да се подгъне отдолу. При мен ширината на органзата беше точно колкото обиколката на буркана, така че мерих само според височината му.




На буркана по височина се залепва лента от двойно лепящото лепило, след което плътната част се отстранява (ако се ползва сухо лепило, се намазва с него) и се залепва единият край на парчето органза.




Платът се опъва добре по буркана и се залепва и другият край. Оставената по-широка част се загъва надолу, по дъното на буркана, и също се залепва (тук с двойно лепящото лепило става по-трудно, по-лесно е да се използва сухо).
Остава отгоре да се върже подходяща лентичка, като първо се увива 2-3 пъти около гърлото на буркана.




И така, за не повече от 15-20 минути имаме красив свещник, създаващ уют и настроение в предколедните вечери. (И половин стая, посипана с брокат 😉 – от органзата...)




А за час и половина – два можем да се сдобием с няколко такива творения, подходящи за подарък за приятели и близки. Особено ако искате да направите уникален такъв…










Няма коментари:

Публикуване на коментар