13 май 2016

Чесново песто




Когато пресният чесън започне да наедрява (да одъртява 😉), зелената му част става твърда и жилава и вече не е приятна за хапване. Но понеже не обичам да изхвърлям употребими неща, измислих как да оползотворя дебелите стръкове. Щом се прави песто от всякакви зелении (босилек, магданоз, коприва, че даже и от морковени листа), защо да не се получи и от зелената част на чесъна? Естествено има и други начини за използването ѝ – да се нареже на ситно и да се сложи в някаква манджа, но по-добрият вариант е да се възползваме от полезните ѝ свойства в суров вид.


1 връзка пресен чесън (само зелената част)
1 малък стрък розмарин
няколко клонки мащерка
няколко стръка копър
сол на вкус
малко вода


Всички продукти се пасират едновременно с пасатор или блендер до гладка смес. За да се улесни пасирането, може да се сложи и малко водичка. Количеството на оцета е на вкус; много подходящ за целта е и балсамовият, но откакто сама си приготвих домашен ябълков оцет, вече не признавам друг… Естествено ще стане много добре и с лимонов сок. Може да се варира и със зелените подправки – всичко е въпрос на вкус и настроение!




Пестото е много добро. Идеална добавка е към пресни картофкитиквички на грил и задушена кладница, ще върви и с други зеленчуци. Родителите ми правят с подобна паста пукани люти чушки и стават чудесни.








Няма коментари:

Публикуване на коментар