петък, 13 май 2016 г.

Чесново песто





1 връзка пресен чесън – само зелената част
1 малък стрък розмарин
няколко клонки мащерка
няколко стръка копър
50-60 мл зехтин
сол на вкус


Всички продукти се слагат в подходящ висок тесен съд и се пасират до гладка смес. Количеството на зехтина и оцета при мен бяха на око и на вкус – да може да се получи добра консистенция на крайния продукт и да не стане прекалено кисело. Много подходящ за целта е и балсамовият оцет, но откакто сама си приготвих домашен ябълков оцет, вече не признавам друг… Може да се варира и със зелените подправки – всичко е въпрос на вкус и настроение!






Пестото е много добро. Идеална добавка е към пресни картофкитиквички на грил и задушена кладница, ще върви и с други зеленчуци. Родителите ми правят с подобна паста пукани люти чушки и стават чудесни.












Няма коментари:

Публикуване на коментар