25 май 2016

Гювечета с тофу, домати и гъби




1 глава лук
250 г тофу
4 скилидки чесън
сол левурда (или самардала или обикновена сол)
1 малко стръкче розмарин
няколко стръкчета чубрица
400 г домати от консерва
5-6 средни печурки
сух риган
2 с.л. зехтин


Лукът се нарязва на полумесеци и се разпределя на дъното на гювечетата. Отгоре се слага тофуто, нарязано на плочки или на кубчета, и се посолява – може с някаква ароматна сол (аз ползвах левурда, става и със самардала), а може и с най-обикновена. Добавят се скилидките чесън, нарязани на парченца, и наситнените розмарин и чубрица. Отгоре се разпределят доматите (през лятото може и пресни) и се завършва с гъбите, нарязани на парчета. Те също се посоляват и се поръсват със сух риган (ще стане и с пресен, нарязан на ситно, но тогава е по-добре да се сложи по-надолу в гювечето).




Гювечетата се слагат в студена или леко затоплена фурна и се пекат на 200 градуса около 1 час. Когато са готови, се поливат с малко зехтин и тогава се сервират.






Стават великолепни! Много вкусни и с прекрасни аромати! Вървят чудесно както с чаша бяло вино, така и със студена биричка – зависи от сезона и от предпочитанията на консумиращите.
Дадените продукти са за 2 порции, но за гладни хора – гювечетата стават големки. Подправките изобщо не е задължително да са същите като изброените горе, но е добре да има някакви, за да се овкуси тофуто, което не блести с някакъв особен вкус и аромат…








Няма коментари:

Публикуване на коментар