петък, 13 май 2016 г.

Задушена кладница с чесново песто





Напоследък доста често посягам към тарелките с кладница на зеленчуковия щанд в магазина. До неотдавна този вид гъба не беше популярен вкъщи, но от известно време кладницата ми е любима. Изпробвала съм вече няколко рецепти с нея и ми харесва приготвена по всички начини! Самата тя е много вкусна и ароматна и според д-р Гайдурков това е българската противоракова гъба. А днешното ми хрумване е да я овкуся с чесново песто – и отново резултатът е чудесен!


300 г кладница
2-3 с.л. шарлан (олио, зехтин)
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. чесново песто


Гъбите (не ги мия) се нарязват или по-скоро накъсват на ивички по дължина и се пускат в загрятата мазнина. Разбъркват се непрекъснато в продължение на 2-3 мин. на средна степен на котлона, за да не загорят, като се внимава да не станат на каша. Когато започнат лекичко да си пускат сок, се оставят да се задушават под капак на слаб огън около 5 мин. (на няколко места прочетох, че ако се готвят дълго, стават жилави). Подправят се със сол и черен пипер на вкус и тенджерата се оставя без капак, за да се изпари излишната течност. Когато гъбите останат само на мазнинка, тенджерата се сваля от котлона, добавя се чесновото песто и се разбърква.






За не повече от 10-ина минути имаме едно божествено вкусно ястие – независимо като основно или като гарнитура.










Няма коментари:

Публикуване на коментар