понеделник, 19 септември 2016 г.

Ориз пилаф с чушки, моркови и домати





Доколкото се простират кулинарните ми знания, пилафът е ястие, в което има яко пържене – евентуално първо се запържва лук, после се прибавя ориз (или булгур) и пърженето продължава, след което може да се добавят и други продукти – в случая чушки, морков и домат. Така че моята рецепта е за почти пилаф – в нея няма пържене, а запичане в суха тенджера и задушаване. Но това по никакъв начин не пречи да се получи изключително вкусно ястие, даже напротив – хем е вкусно, хем по-здравословно. Единствените ми притеснения (но и това, което ме привлече в рецептата – признавам си) бяха свързани с подправките – не знаех дали ще ми допадне комбинацията от ориз с канела и кардамон, плюс домати... Не звучи ли плашещо – домати и канела наедно? Но рискът си заслужаваше – пилафът е великолепен!
В рецептата на „Бон апети“ оризът е 400 г, но и с по-малко се получава добре, още повече когато чушките и лукът не са от най-едрите. Мерителната чаша е 240 мл.


1½ ч.ч. (280-300 г) кафяв ориз
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 морков
1 домат
2 глави лук
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
2 ½ ч.л. сол
1 ч.л. кимион
¼ ч.л. канела
2-3 шушулки кардамон
½ ч.ч. (70-80 г) замразен грах


Оризът се накисва от предната вечер в студена вода. Измива се добре и се сварява до полуготовност в съотношение с вода 1:1 (1½ ч.ч. ориз и 1½ ч.ч. вода), като се добавя и ½ ч.л. сол.
Чушките и морковът се нарязват на тънки лентички, доматът (обелен) – на кубчета. Семенцата кардамон се счукват в хаванче.
Лукът се нарязва на ситно и се запича в суха тенджера на среден огън за няколко минути – да омекне и замирише приятно. Добавят се полусвареният ориз, чесънът, нарязан на ситно, и 2 с.л. зехтин (за готвене). Готви се за кратко при непрекъснато разбъркване, след което се подправя с кимиона, кардамона, канелата и 1 ч.л. сол. Налива се още 1½ ч.ч. вода (гореща) и отгоре се разпределят чушките, морковът и доматът. Зеленчуците се посоляват с 1 ч.л. сол и ястието се оставя да се задушава на слаб огън, без да се разбърква, докато оризът поеме всичката течност – около 20-25 мин. Когато е готово, се добавя грахът и се разбърква. Сваля се от котлона и се добавят още 2 с.л. зехтин (екстра върджин).






Пилафът е фантастичен! От притесненията ми за канелата и кардамона не остана и следа – крайният резултат е с чудесен вкус и аромат! Ястието спокойно може да се готви без никаква мазнина (първата част от зехтина да се пропусне) и чак след сваляне от котлона да се полее със струйка студенопресован.















Няма коментари:

Публикуване на коментар