27 септември 2016

Салата „Краят на лятото“ – от домати, печени чушки и нахут




Какво по-характерно за края на лятото от печените чушки – ароматът им се носи отвсякъде, от дворове и тераси… Все още се намират и хубави домати, а пресният лук преживява ренесанс след пролетното си изобилие. Само нахутът не е обвързан с конкретен сезон, може да се свари целогодишно, но е добра добавка към горните зеленчуци. А свежестта на салатата идва от пресните подправки – все още са зелени и ароматни.


1 голям розов домат
2 печени зелени чушки
100 г сварен нахут
1 малка глава чесън
1 стрък пресен лук
няколко стръка магданоз
няколко листа босилек
няколко листа джоджен
оцет балсамико (тъмен)
(струйка студенопресован зехтин)
сол


Чесънът се увива в алуминиево фолио и се пече 20-30 мин. на 180 градуса (някак не върви цяла фурна да работи за такава дреболия, затова е добре да се пече заедно с друго ястие). Когато изстине, скилидките се обелват.
Доматът се нарязва на хапки, чушките се накъсват по дължина на лентички, зелените подправки се нарязват на ситно и всички продукти се слагат в купа. Подправя се със сол, зехтин (той спокойно може и да се пропусне за по-здравословен вариант) и оцет на вкус и се разбърква.




Салатата е много вкусна и свежа и въпреки носталгичното звучене на името ѝ, създава приятно настроение и удоволствие от добрата храна.







Няма коментари:

Публикуване на коментар