17 декември 2016

Снежко от чорап




Тези Снежковци вече поостаряха, но досега така и не успяха да се сдобият със собствена публикация. А са толкова прекрасни и мили! Изработването им отнема известно време и усилия, но крайният резултат радва и малки, и големи. Пък и който обича да се занимава с подобни неща, няма да съжалява за времето и труда.
Напоследък в нета се въртят много клипчета за мини Снежковци от чорапчета, пълни с ориз. Моите пък са малко по-големи и са мекички и пухкави, защото са пълни с вата. Признавам си обаче, че идеята не е моя – взех я оттук. Но така ме впечатли, че нямаше как и аз да не направя няколко такива сладури.
Необходимите материали са лесни за набавяне, единствено ме затрудни носът, но след известни обиколки по магазините в една кинкалерия попаднах на трикотажни ленти за коса, от които имаше и една с прекрасен оранжев цвят! Какво точно е нужно:


бели чорапи (по-голям размер)
вата
черни мъниста и копчета с различна големина и форма
подходяща оранжева материя
ножица, игла, конец
прежда и игли за плетене на шала и шапката


Чорапът се отрязва до петата (за съжаление тогава не успях да намеря чисто бели, има малък надпис, но това не е фатално, защото се скрива под шапката на готовия снежен човек)




и се напълва с ватата. Натъпква се равномерно и отворът се зашива.




Първо крайчето на чорапа се обхожда веднъж с конеца и се притяга, но това не е достатъчно, защото не изглежда добре.




Същото се прави още веднъж




и тогава шевът вече има добър вид (първият шев остава във вътрешността на втория). Излишният конец се отрязва.




Получава се едно пухкаво цилиндърче. Мислено се разделя на три и приблизително в горната 1/3 се завързва бял конец (от прежда например) – така се оформят главата и тялото.




Зашиват се черни мъниста за очички и уста,




като възелът на конеца и завършекът се правят на горната част на главата (после ще се скрият под шапката) – така конецът може да се притегне, за да потънат очичките и крайчетата на устата леко в „лицето“ и то да се получи релефно.




Ред е на носа. От подходящ оранжев плат се изрязва триъгълник, който се прегъва с лицето навътре и по края се прави гъст шев. Целта е да се получи триъгълник с малка основа и дълги бедра.




Обръща се с лицето навън (връхчето се избутва с дървено шишче) и се натъпква добре с вата чак до върха (отново с шишчето).




Отворът се зашива




и полученият нос се пришива между очите и устата на лицето. В долната част (на тялото) се зашиват две черни копченца и Снежко е почти готов.




Остава само да се сдобие с шапка и шал. Те могат да се направят от подходяща текстилна материя, но аз реших да са плетени.
За шапката се плете право парче от 30-ина бримки, като първо се плетат 7-8 реда ластик, след което се продължава с още 13-14 реда плетка по избор (в моя случай опакова и от двете страни). Тогава конецът се отрязва и се прекарва през всички бримки. Набира се добре (това е върхът на шапката), след което се зашиват двата края до долу. Накрая може да се направи малко помпонче и се зашива в горната част. Шапката може да се направи едноцветна или от повече цветове, може да се ползват и различни по вид прежди.




Шалът се получава от 60-ина бримки, които се плетат 9-10 реда и се завършват с изплитане.




Щом се накипри и с шапката и шалчето, Снежко вече е напълно готов! Готов да хвърля по някой закачлив поглед на всички и да създава весело настроение!




А ако са двама или трима, компанията е още по-весела, забавна и закачлива!




Наистина изработването на един такъв Снежко отнема немалко време, но то може значително да се съкрати, ако мънистата за очички и уста и копчетата се залепят с подходящо лепило, вместо да се шият, а шапката и шалът не се плетат, а просто се изрежат от текстилна материя.







Няма коментари:

Публикуване на коментар