сряда, 11 януари 2017 г.

Кисело зеле с булгур




Вкъщи традиционно киселото зеле се готви с ориз, но когато видях тази рецепта с булгур, тя веднага ме спечели. Булгурът е продукт, който ползвам рядко и затова се радвам на всяка интересна рецепта с него. Оказа се, че комбинацията с кисело зеле съвсем не е за пренебрегване – много е добра! А с добавката на праз нещата вече са съвършени…
Мерителната чаша е 240 мл.


½ зелка (около 700 г)
½ ч.ч. (120 мл) зехтин
1 с.л. червен пипер
1 стрък праз (170-180 г)
¾ ч.ч. (150 г) булгур
3¼ ч.ч. зелева чорба
щипка черен пипер (на вкус)
1 ч.л. горчица


В тенджера се загрява ¼ ч.ч. зехтин и се добавя ½ с.л. червен пипер, като се разбърква енергично за няколко секунди. Веднага се добавя нарязаното кисело зеле, за да не загори пиперът. Задушава се така около 10 минути, като се разбърква периодично, след което се налива 1 ч.ч. зелева чорба. Вари се на слаб огън около 30 минути – докато зелето омекне и течността се изпари.
В друга тенджера се задушава празът с останалата ¼ ч.ч. зехтин и ¼ ч.ч. зелева чорба за около 10 минути (да омекне леко). Добавя се останалата ½ с.л. червен пипер, разбърква се няколко секунди (да се запържи леко пиперът) и в тенджерата се добавя булгурът. Разбърква се добре и се задушава за няколко минути, след което се сместа се добавя към зелето. Наливат се 2 ч.ч. зелева чорба, добавят се черният пипер и горчицата и се разбърква.
Сместа се прехвърля в тавичка и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна на долен и горен реотан 45-50 мин. – докато булгурът поеме течността и се получи приятна коричка (ако се вече се е образувала коричка, а все още има течност в тавата, горният реотан може да се изключи, за да не се изсуши прекалено ястието отгоре).






Сол в ястието не съм слагала никаква, но ползвах само зелева чорба (за разлика от рецептата източник, в която има и вода). Получи се много добре на вкус, но ако зелевата ви чорба е по-солена, заменете част от нея с вода.














Няма коментари:

Публикуване на коментар