понеделник, 30 януари 2017 г.

Ябълково-кокосова бисквитена торта

Купешките бисквити са в черния ми списък – не толкова заради наличието на сухо мляко и яйчен меланж (как звучи само, а? – меланж!), колкото заради използваните мазнини и другите знайни и незнайни съставки в тях. Смятам, че сухото мляко е малкият проблем, по-страшният са хидрогенираните и кой знае какви още техни разновидности мазнини. Но все пак съм жив човек, и аз се изкушавам понякога от неща, от които знам, че нямам нужда… Поне беше успех, че намерих бисквити, и то шоколадови без животински продукти (или поне не са отбелязани на етикета – да се хващат шараните като мен)…
Идеята за подобна торта е доста стара, но искрата припламна с нова сила миналата седмица – много ме запали Тереза Маринова в „Черешката на тортата“ с десерта, който предложи на гостите си и те много похвалиха. Само че тортата на Тереза беше с бисквити „Закуска“ (с животински продукти са) и заквасена сметана. А моята естествено е само с растителни продукти, които никак не ми беше трудно да измисля и комбинирам. И така, съвсем импровизирано и без никакви усилия се получи божествено вкусна торта! Толкова е хубава, че не усещаш как парчето изчезва от чинията (ако имате търпение изобщо да режете парчета, а да не подхванете направо цялата тавичка)…


2 пак. шоколадови бисквити (320 г общо)
3 големи зелени ябълки (около 650 г)
1 с.л. ром
1 кутия (400 мл) кокосово мляко
8 с.л. кафява захар
1 лайм – кора и сок (+пулпата)


Кокосовото мляко (студено) се разбива със захарта на пухкава смес. Добавят се сокът и настърганата кора на лайма заедно с пулпата, останала от изстискването. Разбърква се до стопяване на захарта.
Ябълките се обелват и се настъргват на едрото ренде. Добавя се ромът и се разбърква.
На дъното на малка тавичка (20х20 см) се нареждат плътно бисквити. Върху тях се разпределя 1/3 от ябълките и се покрива с 1/3 от кокосовия крем. Отгоре се подрежда нов слой бисквити (ползват се и парченца за уплътняване) и се продължава с останалите продукти в същата последователност, докато се получат по 3 реда бисквити, ябълки и кокосов крем. Тортата се оставя да престои 2-3 часа, след което се слага в хладилника за една нощ.

1 пак. от бисквитите, които ползвах, е 160 г; вътре са 16 броя с големина 5,5х5,5 см. За цялата торта ми отидоха 31 бисквити, т.е. почти цели 2 пакета. Ябълките са зелени (естествено леко киселки) и много сочни. А комбинацията на кокосовото мляко с кафява захар и с кората и сока на лайма е уникална! Течните съставки са точно като количество, за да омекнат бисквитите, без да се разкашкат.


Тортата е разкошна! Външният ѝ вид не е нищо особено, даже не могат да се отрежат красиви парчета, но е уникално вкусна, горещо я препоръчвам! Шоколадов вкус от бисквитите, божествени аромати от кокосово-лаймовия крем и прекрасна свежест от ябълките! Просто се изпарява от чинията за секунди!
Отгоре може да се украси с нарязани на ситно ядки, какао или друго нещо по желание, но аз реших да оставя нещата така – да изпъкват вложените вътре продукти и аромати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар