04 януари 2017

Новогодишна баница с пастет от слънчоглед




След невероятния катмер с праз беше време и този вариант на баницата да се сдобие със собствена публикация. Всъщност той е по-стар като опит, но плънката беше на око, а нямаше и подобаващи снимки. И какъв по-удобен момент за поява на бял свят от Нова година? Това наистина е съвършената новогодишна баница – трудно може да се разбере, че не е с истинско сирене или поне плънката поразително напомня на извара.


380-400 г брашно
2 с.л. шарлан
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.ч. (240 мл) топла вода

150 г белен суров слънчоглед
сок от 1 лимон
1½ ч.л. сол
малко вода за пасиране

8 с.л. шарлан за топчетата


Слънчогледовите семки се накисват от предната вечер в студена вода. На другия ден се измиват добре и се пасират с лимоновия сок и солта (налага се да се добави и малко водичка) до гладка консистенция. Добре е пастетът да се направи ден-два предварително, за да престои и да добие приятен киселичък вкус. Посолява се и пасирането продължава до гладка консистенция. Добре е пастетът да се направи ден-два предварително, за да престои.




В пресятото брашно (не всичкото наведнъж, част от него се оставя за доизмесване на тестото) се слага солта, разбърква се и се прави кладенче. В него се сипват водата, олиото и оцетът и се омесва средно меко тесто, докато стане гладка и еластична топка. От тестото се оформят 8 топчета и се намазват с олио (аз ги слагам направо в касерола в затопления шарлан). Покриват се с найлоново фолио, за да не хванат коричка, и се оставят да си починат 20-30 мин.




Взема се едно топче и се разтегля на тънка кора. Поръсва се с 1 с.л. шарлан (от касеролата с топчетата) и отгоре се разпределя 1/6 от слънчогледовия пастет. Кората се загъва до получаване на топка, която се оставя настрани. Второто топче се раздърпва по същия начин, поръсва се с шарлан и пастет и в средата се поставя топката, получена от първата кора.




Кората се загъва пак на топка, като първата се завива в нея. Това се повтаря с всички останали топчета, като последните 2 се поръсват само с шарлан, без плънка.




Така получената голяма напластена топка се полива с останалата топла мазнина и чрез леко и внимателно мачкане с ръце и разтягане се разстила в тава с диаметър около 30 см. В центъра с палец се прави малка дупка.




Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса на горен и долен реотан 40 мин. до златисто-кафява коричка. Готовата баница се напръсква с вода, завива се с кърпа и се оставя 10-ина минути, преди да се нареже.




Тогава във всяко парче между корите се мушка късметче, а отгоре се забожда клонче дрян (предпочитам да слагам късметите след изпичането и нарязването на баницата, за да не изяде някой късмета си, залепен за някоя кора, пък и да е сигурно, че във всяко парче има късмет).






Остава само всеки да си избере парче и да види какъв ще е късметът му през Новата година… И естествено да си хапне превъзходна баница!










Няма коментари:

Публикуване на коментар