04 февруари 2017

Леща с картофи по македонски




Не съм била в Македония и не знам как приготвят лещата там, намерих рецептата в Бон Апети, но като я сготвих, останах очарована! От опит знам, че лещата си пасва с картофи, а запечените ястия винаги се получават добре, но като всяко неизпробвано нещо малко ме притесняваше… Най-много ме накара да се чудя липсата на чубрица – как така леща без чубрица? А пък с черен пипер!... Но в крайна сметка реших да спазя рецептата и резултатът е впечатляващ! Семпло, но изключително вкусно ястие! Горещо го препоръчвам! За 4 порции използвах:


250 г леща
1 средна глава лук
1 голям морков
¼ глава (50 г) целина
2 средни картофа (200 г)
150 г домати (може и консервирани)
3 скилидки чесън
4 с.л. шарлан
2 ч.л. сол (на вкус)
черен пипер на вкус


Лещата се накисва в студена вода от предната вечер. На другия ден се измива добре, слага се в тенджера, залива се със студена вода колкото да я покрие и се вари около 10 мин. (до полуготовност).
Лукът, морковът и целината се нарязват на дребни кубчета и се задушават в 2 с.л. шарлан и малко вода. Ако се ползват пресни домати, се обелват и се нарязват на ситно или се настъргват (през зимата естествено може да се ползват консервирани).
Когато зеленчуците омекнат леко, към тях се прибавят лещата (включително и водата, останала от варенето), пресованият чесън, доматите и нарязаните на дребни кубчета картофи. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и всичко се разбърква добре. Сместа се прехвърля в тавичка и се пече 40-45 мин. на 170-180 градуса – до омекване на картофите. Когато се извади от фурната, се полива с още малко шарлан – останалите 2 с.л. или просто струйка направо от бутилката…
При сервиране всяка порция се поръсва с наситнен магданоз.






Ястието е изключително апетитно! Лещата е прекрасна дори и без традиционната чубрица. Не знам с каква гъстота им се получава на македонците, но при мен течността изцяло се изпари по време на печенето – и така ми хареса. Манджицата много ми напомня на мусака – и на вид, и на вкус. Който предпочита по-течно ястие, може да вари лещата в по-голямо количество вода и тогава крайният резултат ще е по-рядък.
Нещата идеално се допълват от нашенската натурална туршийка...









Няма коментари:

Публикуване на коментар