19 февруари 2017

Мартеничка цвете (с шаблон)




Много красиви и тематични мартенички могат да бъдат направени с шаблон за изработване на цвете – нали Баба Марта е първият пролетен празник, а какви по-добри предвестници на дългоочакваната пролет от симпатични цветенца от бяла и червена прежда? Изработването става лесно и е много приятна занимавка, човек може да развихри въображението си и да сътвори много различни модели. Въпросният шаблон се продава в кинкалериите и представлява кръгче с шипчета, наредени в два кръга – голям и малък. В зависимост от това могат да бъдат направени големи или малки цветенца, а защо не и голямо цвете с малко в средата. И ако се редуват белият и червеният конец, се получават прекрасни резултати! При преждата също има опции – може да е с различна дебелина и от всякаква материя. В зависимост от това се получават съвсем различни цветя. Така че всичко е въпрос на предпочитания и зависи от желания краен резултат. В комплект към шаблона върви и голяма пластмасова игла, с която се фиксира намотаното по шипчетата цвете. Така че за мартеничките цветя са нужни:


шаблон
бяла и червена прежда
малки безопасни иглички
ножица


Отстрани на шаблона има процепи, в които конецът се затяга и започва да се намотава по външните шипчета на шаблона по показания начин.




Правят се толкова реда (обиколки), колкото позволява височината на шипчетата (при по-тънка прежда ще бъдат повече, при по-дебела – по-малко). Колкото повече реда се направят, толкова по-богато и кичесто ще е цветето. Конецът се отрязва и се затяга на някое от процепчетата.




Същото намотаване се прави с другия цвят по вътрешните шипчета – така се получава по-малко цвете в средата на голямото.




Тогава може да се оформи център на цветето – цветът на конеца се сменя и с помощта на иглата се прекарва през срещуположни дупки. Този етап не е задължителен, може и да се прескочи (както и вътрешното малко цвете),




но следващият е най-важната част – намотаното до момента да се фиксира, за да не се разпадне при изваждане от шаблона. Това се прави с помощта на иглата и конец (цветът може да се смени или да се остави същият), като се обхожда няколко пъти в кръг вътрешността на намотаното.




Колко кръгчета да се направят, зависи от предпочитанията ви – едно кръгче повече прави цветето да изглежда по нов начин, т.е. могат да се направят различни модели на мартенички.




Намотаната прежда се изважда от шаблона, висящите конци се завързват от задната страна, излишното се отрязва и воала – имаме красиво цвете!




За да стане истинска мартеничка, отзад трябва да му се прикрепи усукана бяло-червена нишка, завързана на панделка, както и малка безопасна игличка за закачване.
Различни модели се получават и в зависимост от това как се редуват белият и червеният конец, дали има малко цвете в средата, дали ще се оформи център, през колко дупки се прекарва конецът при фиксиращото кръгче…






Може да се направят и малки цветенца – конецът се намотава само на вътрешните шипчета на шаблона. Просто всеки може да даде воля на фантазията си и да се сътвори това, което на него му харесва. Ето и едно цвете мъниче (подходящо за някоя малка госпожица):






Разликата в тези двойки идва от ширината на фиксиращото кръгче:






Ето и още модели:






Много красиво и ефектно се получава цветето, ако освен бял и червен конец се използват и други цветове:






Ето как изглеждат цветята, направени с по-дебела и пухкава прежда:












Ако "листенцата" на цветето се срежат с ножица, се получава следното:












Няма коментари:

Публикуване на коментар