понеделник, 20 февруари 2017 г.

Пикантни зимни картофки





Кимионът, куркумата и сухият чесън (или направо готовата подправка къри) са много често използвани за печени картофи вкъщи и винаги крайният резултат е много добър. Наскоро обаче вниманието ми привлече една рецепта с името си – зимни картофки. Оказа се, че е много близка до моята, но има и някои разлики – наличието на настърган морков и сух джинджифил в съставките. Това ме заинтригува и реших да го пробвам тоя настърган морков, а понеже нямах сух джинджифил, го замених с малко парченце пресен. Оказа се, че точно пресният джинджър е гвоздеят на програмата – от него картофките станаха леко налютяващи и още по-ароматни. Направих и още една промяна на следваната рецепта – не сложих вода в тавата при печенето, защото винаги пека картофите така (иначе стават като сварени). Притесненията ми, че морковът и джинджифилът може да прегорят, не се оправдаха и картофките наистина станаха много ароматни и пикантни, а морковът и джинджърът образуваха хрупкава коричка по тях. Подправките изобщо не ги мерих, от всичко сипвах на око и на цвят, така че мерките по-долу са съвсем неангажиращи:


9-10 средни картофа (около 1 кг)
1 морков
парче пресен джинджифил (колкото орех)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. куркума
¼ ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1-2 ч.л. чесън на прах
1-1½ ч.л. сол (на вкус)
1-2 с.л. зехтин


Картофите се обелват и се нарязват на четири (ако са по-големи – на 6 или на 8, ако са по-малки – на половинки, а ако са съвсем дребни, се оставят цели). Слагат се в подмазана тава с незалепващо дъно, поръсват с подправките и се разбъркват. Морковът и джинджифилът се настъргват на ситно ренде, добавят се към картофите и се разбърква отново, за да се разпределят равномерно по всички парчета. Тавата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна и картофите се пекат 40-45 минути на горен и долен реотан, докато омекнат (по време на печенето може да се разбъркат 1-2 пъти, за да се запекат равномерно).









Картофките са великолепни! Много вкусни и ароматни, леко налютяващи и доста свежи – последното определено се дължи на пресния джинджифил, така че горещо го препоръчвам. Комбинацията от подправки е чудесна и наистина е много подходяща за зимния период, защото те действат загряващо и стимулиращо на тялото, а освен това подпомагат и имунитета. И не че тази комбинация няма да е подходяща и за другите сезони, но през пролетта например бих заложила на копър, розмарин и пресен чесън






Изпробвах рецептата и със сух джинджифил – пак е много вкусно и ароматно, но я няма свежестта, привнесена от пресния...













Няма коментари:

Публикуване на коментар