04 февруари 2017

Банички с картофена плънка




Красиви, апетитни, с хрупкава коричка и изкусителен цвят… Какво повече да желае човек от едни банички! Е, трябва първо малко да се потруди, но после ще бъде възнаграден за положените усилия. Дърпането на кори е уморителна работа, но резултатът си заслужава! Може да използвате каквато мазнина предпочитате – аз за тестени нещица ползвам зехтин (за готвене) или шарлан.


380-400 г брашно
2 с.л. шарлан
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.ч. (250 мл) топла вода

плънка:
4-5 средни картофа (около 400 г)
1 глава лук
струйка шарлан
1½-2 ч.л. сол (на вкус)
чубрица, джоджен, риган

8 с.л. шарлан за топчетата


Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в малко шарлан и водичка, докато леко омекне. Тогава се добавят картофите, зелените подправки (може да са пресни, сухи или дори замразени) и солта и се разбърква. Плънката се оставя да изстине. Не е лошо да е леко солена, защото после баничките стават добре на вкус. Ако плънката е добре на сол, баничките се получават леко безсолни, но всичко е въпрос на вкус.
В пресятото брашно (не всичкото наведнъж, част от него се оставя за доизмесване на тестото) се слага солта, разбърква се и се прави кладенче. В него се сипват водата, шарланът и оцетът и се омесва средно меко тесто, докато стане гладка и еластична топка. От тестото се оформят 8 топчета и се слагат в касерола в затопления шарлан. Покриват се с найлоново фолио, за да не хванат коричка, и се оставят да си починат 20-30 мин. За да се дърпа добре тестото, мазнината трябва да бъде топла, затова аз държа касеролата на изключен котлон. Ако по време на работа топчетата и шарланът изстинат, включвам за секунди котлона – не трябва да се загрява прекалено, защото топчетата ще хванат коричка отдолу и няма да могат да се дърпат.




Взема се едно топче, потапя се от всички страни в топлата мазнина се разтегля на тънка кора. Поръсва се с 1 с.л. шарлан (от касеролата) и отгоре се разпределя 1/8 от картофената плънка.




Една трета от кората се загъва към центъра и останалата третина се захлупва отгоре.




Същото се прави и в другата посока – една трета се загъва към центъра, а срещуположната третина – върху нея.




Получава се четириъгълник, който се обръща с долната част нагоре и се прегъва на две. Целта на обръщането преди последното сгъване е плънката да остане във вътрешността на баничката; ако квадратът се прегъне, без да се обърне, плънката остава във външните кори, а в средата на баничката преобладава тестото. Не знам как оформят баничките професионалните баничари, това си е мое изобретение.




Останалите топчета се раздърпват и се нагъват по същия начин и получените банички се подреждат в голяма тава върху хартия за печене. Ако в касеролата е останала мазнина, се намазват отгоре.




Пекат се в предварително загрята на 175 градуса фурна на горен и долен реотан около 30 мин. Готовите банички се завиват с кърпа и се оставят за 10-ина мин., преди да се сервират.






Баничките са превъзходни, много са хубави. Корите са тънки и отгоре и отдолу са хрупкави, а плънката – ароматна и апетитна. Чудесни са за закуска, за вечеря, за междинно хапване… А ако случайно не изчезнат за отрицателно време, на другия ден се претоплят и стават като току-що изпечени.












Няма коментари:

Публикуване на коментар