21 февруари 2017

Мартеница пано




Освен персонални – за закачване на дрехата или за връзване на ръката, мартеници могат да се направят и за украса. Такава интересна мартеница пано видях в идейния сайт Крокотак. Става голяма и красива и е чудесна украса на дома, а не е никак трудна за изработка и не изисква специални материали – само бяла и червена прежда и най-обикновени дървени шишчета. И понеже паното се оказа много сполучливо, ми хрумна да направя и малки мартенички по същата технология. Но първоначалната идея да заменя дървените шишчета с клечки за зъби не беше удачна – връхчетата на клечките са много остри и могат да бъдат опасни.




Затова този първи опит пак остана за украса, а за следващите мартенички ползвах клечки за уши – с тях нещата се получиха перфектно!
Но да се върнем на голямата мартеница пано – за нея са необходими:


3 дървени шишчета
бяла и червена прежда
ножица


Технологията на изработване е изключително лесна (същата е като на малките мартенички – там могат да се видят и много снимки на изработването).
Трите шишчета се завързват стегнато едно за друго през средата с един от двата конеца (в случая – червен) така, че да се получи шестоъгълна звезда (или снежинка). Конецът продължава да се намотава през всеки два срещуположни процепа между лъчите – целта е да се фиксират добре шишчетата, за да не се кривят при последващото намотаване, както и да се получи красив център на мартеничката. След това конецът започва да се увива по лъчите, като начинът е следният – конецът се увива около едно шишче и се прехвърля към следващото; усуква се около него и продължава към следващото и така, докато се обходят всички лъчи по няколко пъти. Тогава цветът се сменя – крайчето на белия конец се завързва за висящия червен и усукването около лъчите от шишчета продължава още няколко обиколки – колко зависи от творческите ви виждания. Намотаването на конците продължава, докато се стигне до края на шишчетата (разбира се не съвсем до върха им, за да не се разплете намотаното). При смяната на цвета новият конец се завързва за стария, който от своя страна се отрязва, а възелчетата трябва да останат от обратната страна.




Може да се редуват само бял и червен конец, но много по-интересно става, ако се ползва и усукана нишка от двата цвята на 1-2 места. В зависимост от това с кой цвят се започне и с кой се завърши и колко обиколки по шишчетата се правят с един цвят, се получават различни модели. Накрая конецът се завързва и излишното се отрязва. За да се прикрият останалите да стърчат крайчета на шишчетата, към всяко от тях се привързва миниатюрно бяло или червено пискюлче (или помпонче), а на едното връхче се завързва и усукана червено-бяла нишка, с която готовото пано да се окачи на подходящо място.




И това е всичко! Готови сме да украсим дома си и да посрещнем Баба Марта подобаващо, защото всички знаят – щом тя се усмихне, вън грейва слънце!








Няма коментари:

Публикуване на коментар