20 февруари 2017

Мартеничка цвете




Не по-малко красиви и интересни мартенички с форма на цвете могат да се направят и без специалния шаблон – е, няма да са толкова еднакви и равномерни, но пък точно в това е очарованието им. Вместо шаблон могат да се използват най-обикновени картончета – две такива с различна ширина. Тя зависи от желаната големина на цветето, да кажем картончета с размери 4,5 и 3 см ще свършат добра работа. Какво е нужно:


бяла и червена прежда
2 картончета с различна ширина (например 4,5 и 3 см)
ножица
малки безопасни иглички


Започва се с голямото цвете. То може да е както бяло, така и червено, така че преждата с избрания цвят се намотава около по-голямото картонче; колкото повече намотки се направят (добре се получава с 60-65), толкова по-кичесто ще стане цветето. Тогава намотката се привързва, за да не се разпада, и се измъква от картончето.




Вързаното място се притяга с конеца, който се завързва добре, а намотките се разпиляват в кръг около него (това е центърът на цветето).




По същия начин се изработва и по-малкото цвете, като за него се ползват по-малкото картонче и другият цвят прежда (достатъчни са 45-50 намотки).




Тогава малкото цвете се поставя върху голямото (центровете им да съвпаднат) и с конец с цвета на долното цвете се зашиват едно към друго през центъра. И това е всичко!




Остава само от задната страна да се добавят усукана бяло-червена нишка, завързана на панделка, и игличка за закачване – и цветето е готово да украси ревера на някоя прекрасна дама!




Така изглеждат мартеничките, изработени с по-тънка прежда; пак са красиви и дори сякаш по-нежни…














Няма коментари:

Публикуване на коментар