17 юли 2017

Фарината с тиквички и лук




Фаринатата е изключително печиво – и заради своята простота, и заради вкуса и вида си. Освен изчистения „базов модел“ има и варианти с различни зеленчуци и други подправки (освен розмарина), така че е време за експерименти! Първата вариация по темата е с тиквичка в тестото и задушен лук като плънка отгоре. Резултатът отново си заслужава – вкусна и много ароматна фарината, която лекичко започва да се доближава до любимата на всички пица… Ако като плънка се добавят и други зеленчуци освен лука, приликата с пицата ще стане още по-осезателна, но това ще бъде някой нов вариант…
Долните продукти са за тава с диаметър 26 см:


1 ч.ч. нахутено брашно (100 г)
1 ч.ч. топла вода (240 мл)
1½ ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин за готвене
стръкче розмарин
няколко листа босилек
1 малка тиквичка
1 глава червен лук


Брашното се пресява в купа, добавя се ½ ч.л. сол и постепенно се налива водата. Разбърква се с тел до гладко тесто – получава се рядко, подобно на палачинково. Добавят се 2 с.л. зехтин и нарязаният на ситно розмарин и отново се разбърква. Оставя се да престои поне 2 часа (може и повече).
Лукът се нарязва на полумесеци и се слага в суха тенджера на средно силен котлон, като се разбърква непрекъснато, за да не залепне. Като се запече и замирише приятно, се добавя съвсем малко водичка, ½ ч.л. сол и струйка зехтин. Разбърква се и се оставя да се задушава 10-ина минути на слаб огън – докато омекне. Ако е останала вода, капакът се маха, за да се изпари излишното.
Тиквичката се настъргва на едрото ренде, посолява се с ½ ч.л. сол, разбърква се и се изстисква хубаво. Добавя се към нахутеното тесто заедно с нарязания босилек и се разбърква много добре.
Фурната се загрява на 230 градуса и вътре се слага тавата (добре е да е незалепваща) да се сгорещи. Изважда се от фурната, налива се малко зехтин (1-2 с.л. – да се подмаже обилно) и се излива тестото. Пече се на горен и долен реотан 15 мин., след което отгоре се разпределя задушеният лук и се допича още 7-8 мин.






Получава се много вкусно печиво – с хрупкава тестена коричка и много ароматно от лука и зелените подправки. Прекрасно е!




Готовата фарината се нарязва на триъгълни парчета и се сервира топла.










Няма коментари:

Публикуване на коментар