24 август 2017

Патладжани с чесън и магданоз




Патладжани, наредени с чесън и магданоз – това е един от вкусовете на детството ми и единственото пържено ястие, което ми липсваше, откакто преди много години взехме решение да изключим пърженето като метод за приготвяне на храна вкъщи. Толкова обичам патладжаните, приготвени по този начин, че въпреки правилото за непържене, веднъж в годината приготвях тази вкуснотия. Но после ми дойде идеята да променя нещата – вместо да пържа, започнах да пека патладжаните (на скара, на тиган…) и после да ги поливам с малко мазнина. Оказа се, че разлика във вкуса почти няма; и така, хем вълкът сит, хем агнето цяло – избягва се вредното пържене (при което освен всичко друго патладжаните попиват мазнина като гъба), а аз имам любимото ястие, без да е подгизнало в олио!
Количеството на чесъна и магданоза зависи от количеството на патладжаните и от вкуса на консумиращите.


2 патладжана
7-8 скилидки чесън
магданоз
сол
студенопресован зехтин (ароматен)


Патладжаните се нарязват на шайби с дебелина около 1 см, посоляват се и се оставят 40-50 мин. да им изтече горчивата вода. После се измиват, подсушават се и се пекат на сух тиган (най-обикновен, оребрен или пък на скара) по няколко минутки от двете страни. Веднага след изпичането всяко кръгче се намазва с малко зехтин. Магданозът се нарязва на ситно, скилидките чесън – на тънки шайбички. В чиния се подрежда ред от патладжани (може да са още леко топли) и отгоре се поръсват чесън и магданоз. Продължава се с втори ред патладжани, отново чесън и магданоз и т.н. до изчерпване на продуктите.




Добре е патладжаните да се оставят да престоят известно време, за да се овкусят и да омекнат (може да се покрият с фолио, за да се задушат, защото веднага след печенето са малко жилави).








Няма коментари:

Публикуване на коментар