07 декември 2017

Пирожки със зеле




Пирожки, пурички, рулца – името не е от значение. Понеже видях рецептата от една рускиня, „пирожки“ ми звучи най по руски, макар че самата тя си ги беше наименувала „трубочки“ (тръбички)... Важното е, че е много вкусно и разширява възможностите за приготвяне на нещо тестеничко, което да е по-различно от типичните нашенски тестени изделия с дежурна плънка от сирене… Пирожките наистина си заслужават, много са хубави даже и с леките промени, направени от мен при тестото, за да стане постно.
Мерителната чаша е 240 мл.


тесто:
2¼ ч.ч. брашно (280-300 г)
½ ч.ч. вода
½ ч.ч. шарлан (олио по избор)
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет

плънка:
1 малка зелка (¾ средна) – около 1-1,2 кг
1 глава лук
1 морков
струйка шарлан (2-3 с.л.)
2-2½ ч.л. сол (на вкус)
1 ч.л. кориандър
¼ ч.л. кимион
щипка черен пипер
кориандър или кимион за поръсване


Зелето и лукът се нарязват на ситно, морковът се настъргва на едро ренде.
Лукът и морковът се задушават в струйка шарлан и малко водичка за 1-2 мин. Добавя се зелето и още малко вода, посолява се, подправя се с кориандъра, кимиона и черния пипер и се задушава още 20-ина мин. Ако е останала течност, тенджерата се оставя без капак, за да се изпари излишното. Когато плънката се свали от котлона, се добавя още малко шарлан. Оставя се да изстине.
Брашното се пресява и се оформя на кладенче, в което се сипват водата, шарланът, солта и оцетът. Омесва се меко и еластично тесто и се разделя на 12 топчета. Всяко топче се разточва на тънка кора и в единия край се слага плънка.




Загъва се от двете страни и се завива на руло.




Готовите пирожки се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се поръсват с кориандър или кимион.




Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса на горен и долен реотан (без вентилатор) до златисто – около 30 мин. В последните 5 мин. може да се включи и вентилаторът за по-равномерен загар.






Пирожките са фантастични! Плънката е божествено вкусна, а тестото е прекрасно. И докато са топли, са прелестно хрупкави… От коментарите под рецептата научих, че това са типични молдовски пирожки, които обикновено се приготвят с кисело зеле (а не както е в случая с прясно), така че това ще е следващият опит!







Няма коментари:

Публикуване на коментар