16 март 2018

Лучен гратен с хрупкава коричка от трохи




4 големи глави лук
2 стръка праз
2 с.л. зехтин
150-200 мл вода
3 ч.л. сол (на вкус)

сос бешамел:
2 с.л. зехтин
2 с.л. брашно
400 мл кокосово мляко
1 ч.л. ретро горчица
индийско орехче
1½ ч.л. сол
черен пипер на вкус

4 филии хляб


Лукът се нарязва на полумесеци, празът – на тънки колелца. Задушават се със зехтина, водата и солта на слаб огън около 15 мин., докато омекнат. Ако е останала течност, тенджерата се оставя без капак да се изпари излишното, за да не стане готовото ястие чорбаво.
През това време се приготвя бешамелът. Брашното се запържва в зехтина и се налива кокосовото мляко при непрекъснато бъркане. Добавят се горчицата, индийското орехче, солта и черният пипер и се готви до сгъстяване на соса.
Филиите се смилат на трохи в чопър.
Лучената смес се изсипва в тава, отгоре се разпределя бешамелът и се поръсва равномерно с трохите. Пече се 20-ина мин. на 180 градуса с вентилатор, докато трохите се запекат до златисто. Преди да се сервира, запеканката се оставя за известно време, за да се стегне и да не се разтече из чинията. При сервиране се поръсва с малко хранителна мая – става уникално вкусно! Тя е идеален заместител на сиренето в трохите от оригиналната рецепта.






Ястието е много вкусно, сочно и богато на аромати – от лука, праза и кокосовото мляко. А хрупкавата коричка отгоре довършва пиршеството за небцето!








Няма коментари:

Публикуване на коментар