21 април 2018

Студена напитка от глухарчета




В последните няколко години съм голяма почитателка на глухарчетата. Преди ги ползвах само за букетчета или за венец за главата, но тогава не бях наясно с полезните им качества. За жалост масово на тях се гледа като на досаден плевел… А колко са красиви тези малки слънчица, изпъстрили поляни, паркове и дворове! А колко са полезни! Всички части от тях са ценни – цветовете, дръжките, листата и корените. Откакто научих за многобройните им благотворни действия върху човешкия организъм, вече всяка пролет неизменно присъстват на трапезата ни, обикновено под формата на салата – в началото само листата, после и цветовете с дръжките, самостоятелно или в комбинация с други зелении, в пролетен или летен вариант… И всичко освен че е изключително полезно, е и много вкусно! Съвсем не е случайно, че работливите пчелички са постоянни техни посетители…




Освен салати от тези приказни жълти цветенца може да се приготви и уникален сироп (или мед, както го наричат някои). А когато се озовах със стотина откъснати глухарчета, участвали в долната закачлива снимка, съвсем спонтанно и естествено ми дойде идеята да ги оползотворя на… напитка! Първо, вече имам неколкогодишен опит със студени напитки от мента и маточина, които са голям хит в горещите летни дни и са любими на семейството, особено на половинката ми, и второ – щеше да е грехота да изхвърля толкова много от обичните ми глухарчета просто ей така…




И така, те получиха втори шанс за живот – след прекрасни фотомодели се превърнаха в разкошна студена напитка, полезна, освежаваща и с прекрасен вкус! Количеството цветове зависи от съда, в който ще се накисват (най-добре да е стъклен или порцеланов) – за еднолитрова кана са нужни:


1 букет глухарчета
мед на вкус
сокът на 1 лимон


Глухарчетата се слагат в каната (няма нужда да се препълва и натъпква) и се заливат със студена вода. Моите бяха с къси дръжчици (заради снимката преди това), но смятам, че и целите дръжки имат място в каната. Намачкват се с дървена бъркалка и се оставят да престоят поне едно денонощие. През това време може да се разбъркат и намачкат още няколко пъти. Ако времето е топло, е добре каната да се сложи в хладилника, за да не се вкиснат.




На другия ден накиснатите цветове се изстискват и получената течност се прецежда. Подслажда се с мед или друг предпочитан подсладител на вкус и се добавя лимоновият сок. По желание може да се разреди с още вода. Напитката се съхранява в хладилника до момента на консумация.




Понеже моите глухарчета бяха много, сложих повече мед (5-6 лъжици), за да може после да се разрежда с още вода.
Получената напитка е много приятна на вкус, освежаваща и зареждаща и е по-разнообразен начин да се възползваме от полезните качества на прекрасните глухарчета.










2 коментара:

  1. Миме,
    правя подобни напитки със свирчовина или роза.С глухарчета не съм правила.Но с глухарчета правих песто по рецепта от руски сайт и е чудесно.Рецептата я има в моя блог.Много приятна напитка се получава, ще пробвам с глухарчетата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз имам напитки от черен бъз цвят (свирчовина) и от маслодайна роза в блога, Ели, както и от мента, маточина и лавандула. Така ми дойде идеята и за глухарчетата - щом и сироп се прави от цветовете, защо да не станат и на напитка без варене и без захар! А ти ме заинтригува с пестото от глухарчета (за цветове или за листа става въпрос?), отивам да го търся в твоя блог! :)

      Изтриване