10 декември 2018

Коледни букети




В епохата на изкуствените елхи няма по-свежа и ведра коледна украса от ваза с истинска растителност. Дали ще са елхови (по-вероятно смърчови) клонки, японски чашкодрян, шипки, бръшлян, див чимшир, дрян или комбинация от тях, няма значение – важно е букетът да е красиво подреден и да създава празнично настроение. То и няма как иначе – зеленото (на клонките) и червеното (на плодчетата) са характерните коледни цветове. И така, хайде на разходка из града или в гората! Но да бъдем милостиви към дърветата и храстите, от които ще си берем, и да не късаме повече от това, което ни е нужно за един букет.
Аз лично си набавям смърчовите клонки винаги от едно и също място – живущите в един блок всяка година режат клони от смърча пред блока и просто ги захвърлят под дървото. Много ми е жал за тези въргалящи се по земята клони, но така поне не ми се налага да чупя и аз и само си избирам красиви връхчета от тях. Те са идеални и за иняжденския венец, а доста често по тях дори има шишарки! Тогава букетът става великолепен! Каква по-естествена украса за него от истински шишарки? Едно клонче с усмихващи се топло червени шипки, една-две клонки напъпил дрян, няколко стръка свеж бръшлян и букетът е готов!




Към букета може да се добавят и каквито се намерят по поляните изсъхнали цветя или билки – като например няколко стръка бял равнец. Дъбово клонче с няколко жълъдчета на върха също е чудесно допълнение.






Много оригинален букет се получава и от дивия чимшир (бодлив залист) – неговите червени топчести плодове просто греят на зелените клонки и предизвикват радост и усмивка. Но с него трябва да се внимава – да не се унищожава излишно, защото е рядко разпространен в природата и е полезна билка, а се бере изключително трудно без ножица.




За да внесе свежест и настроение у дома, няма нужда букетът да е голям, може да е от къси клонки в малка вазичка – тогава даже е по-нежен и очарователен.






С плеядата си червени пъпки (или плодчета – кой знае?) японският чашкодрян е чудесен и самостоятелно, но прелестни комбинации се получават и със смърчови клонки – със или без шишарки.








Няма значение и кое ще преобладава в букета – чашкодрянът или смърчът – резултатът винаги е отличен!






А няколко разцъфнали от топлината в стаята пъпки дрян правят композицията приказна!




Естествено всяка година букетите са различни – в зависимост от наличните клонки и стръкове. А ако в средата се постави чаена свещичка, става и прекрасен свещник от естествени материали…





Езикова бележка:

Думите „чимшир“ и „чемшир“ са дублети. В нета масово се среща вариантът „чемшир“, но в българския език думата е заета през турски от персийското şimşir, затова ми се струва по-редно да се използва формата „чимшир“ (така препоръчват и в сайта Как се пише?).






Няма коментари:

Публикуване на коментар