15 януари 2020

Покълнала спелта с ябълка, орехи и нар




Когато установиш колко е вкусно за закуска да се хапне накиснат лимец с различни плодове (круши или райски ябълки) и орехи, няма как да не опиташ и със спелта. Тя е невероятно зърно – уникално вкусно и ароматно. А когато се комбинира с ябълка и орехи, вече е налице гениалната тройка на Учителя Дънов. И няма нужда от повече приказки и уверения в нейните достойнства. От себе си аз добавих и шепичка нар, защото той чудесно довършва съвършенството в купичката…


1 ябълка на кубчета
3-4 с.л. спелта
1 шепичка орехи
зърна нар


Спелтата се накисва за едно денонощие (може и повече), като през това време водата се сменя 2-3 пъти. Измива се, отцежда се и се разпределя на тънък слой в плитък съд, за да съхне. Ако е по-голямо количество и няма да се изяде наведнъж, може да се прибере в хладилника. Като престои така известно време, започва да покълва.
Ябълката се нарязва в купичка и върху нея се разпределят лимецът, начупените на едро орехови ядки и зърната нар. И е готово за сервиране!




Закуската е повече от прекрасна – и като вкус, и като съставки. Всяка хапка от нея зарежда със сили не само физически, но и духовно. Спелтата е невероятна на вкус и е чудесна гледка – ясно се виждат кълнчета, ябълката е сладка, сочна и ароматна, а орехите хрупкат свежо. Какво по-добро от съчетание на най-българските продукти!











2 коментара:

  1. Много вкусно се получава, но за по - лесна консумация може да се смели леко спелтата.Иначе дъвкането е молко по - трудно.Страхотна закуска, а даже и вечеря.Добавям и малко стафиди за повечко сладост.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, ние не срещнахме никакви трудности с дъвкането, спелтата омеква достатъчно, но зависи в какво състояние са зъбите на човек - за някого може и да не е толкова лесно... Стафидите също са вкусна добавка, аз пък си мислех за мед, но и така ни беше приятно сладко - явно ябълката е била достатъчно сладка.

      Изтриване