24 януари 2020

Пица "Вегана" с броколи, гъби и лук




За 2 големи пици (30 см) са нужни:

1/8 кубче прясна мая
½ ч.л. захар
200 мл топла вода
350-360 г брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин за готвене

7-8 с.л. доматен сос
10-ина розички броколи
300-400 г гъби
1-2 скилидки чесън
1 малко стръкче розмарин
1 голяма глава червен лук
2 ч.л. сол
щипка кафява захар Мусковадо
2-3 с.л. зехтин за готвене
сух риган


Розичките броколи се нарязват на по-дребни парченца (включително и дръжките) и се задушават на слаб огън в съвсем малко водичка и зехтин с ½ ч.л. сол за 4-5 мин. – само да променят цвета и аромата си, трябва да останат хрупкави.
Гъбите се нарязват на филийки и се запържват в малко зехтин без капак за кратко. Като си пуснат сока, се добавят чесънът, щипка риган и нарязаният на ситно розмарин и се посоляват. Разбъркват се и се оставят без капак да се изпари течността.
Лукът се нарязва на шайби, които се разделят на отделните пръстенчета. Задушава се на слаб огън със захарта и 1 ч.л. сол в малко вода и зехтин за 7-8 мин. – докато омекне, но не прекалено.

Маята се разбърква на кашица със захарта, малко топла водичка и 1 лъжица брашно и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, добавя се солта и се разбърква. Оформя се на кладенче, в което се сипват шупналата мая, водата и зехтинът и се омесва тесто, докато стане на гладка топка и спре да лепне по ръцете. Разделя се на две топки, които се овалват в брашно, покриват се с фолио и се оставят да си починат за 20 мин. Ако се оставят за по-дълго време, тестото се отпуска прекалено много (т.е. втасва) и после се работи трудно с него.

Всяка топка тесто се изтънява до кора с големината на тавата (30 см) с леко натискане с длани и завъртане върху набрашнен плот. Ако е нужно, ръцете се набрашняват допълнително. Целта е да се получи кора с равномерна дебелина. Много по-лесно това се постига с точилка, но тогава тестото се смачква и крайният резултат не е толкова добър – това е съвет на специалисти пицари; и наистина тестото, оформено само с длани, без точилка, става по-хубаво и пухкаво след изпичането.
Така оформените тестени кори се прехвърлят в тавите (с дупки за по-добро изпичане отдолу), намазват се с предварително приготвен доматен сос и отгоре се подреждат лукът, гъбите и розичките броколи. Поръсва се със стрит риган и пиците се пекат 10 мин. на максимално загрята фурна (при мен това е 250 градуса) с вентилатор.






Пицата е разкошна – много ароматна и вкусна, с богата и цветна плънка. Тестото е нежно и тънко, прелестно хрупкаво отдолу и щедро гарнирано отгоре. Лукът придава лека сладост и невероятен аромат, гъбите – плътност, броколите – свежест. Важно е зеленчуците да са предварително овкусени (и леко сготвени), за да бъде добър крайният резултат. При сервиране пицата може да се поръси с хранителна мая – тя добавя допълнително вкус и аромат, наподобявайки поразително пармезан.










2 коментара:

  1. Прекрасно изглежда тази пица с гъби и броколи.Страхотно веган предложение за всички, които обичат гъби.Идеята е интересна и красива за всекидневно и дори за празнично меню.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Комбинацията наистина е вкусна, но може да се направят и всякакви други... Но карамелизираният лук е задължителен във всички варианти, които правя - пристрастена съм към него! ;)

      Изтриване