12 януари 2020

Сладко-кисело-лют таханов сос




Това не е класическият китайски сладко-кисел сос, популярен по цял свят. Това е по-скоро вариация на не по-малко известния таханов сос, но с добавка на фурми. А когато към него се добави и малко лютичко, става фантастичен. Идеален е за различни печени зеленчуци и кореноплодни – сладки картофи, карфиол, пащърнак, моркови… Просто е неустоим! Приготвя се изключително лесно и бързо, без термична обработка и най-вече – без незнайни количества захар…


4 фурми
3-4 скилидки чесън
60 г сусамов тахан
сок от 1 лимон
60 мл вода (или повече – зависи от желаната гъстота)
½ ч.л. сол
½ ч.л. лют пипер (на вкус)
щипка черен пипер
по желание – босилек или друга свежа подправка


Всички продукти се слагат едновременно в блендера и се пасират до гладка смес. В зависимост от предназначението на соса гъстотата му може да варира – тогава водата може да се увеличи. Същото важи и за лютия пипер – любителите на лютото може да сложат повече от него.




Сосът е великолепен – много апетитен и чудесно допълнение към различни ястия. Представлява идеално съчетание между няколко вкуса – сладко, кисело и люто, и няколко аромата. Много добре в него се вписва и пресен босилек, а защо не и някоя друга зелена подправка – зависи към какво ще бъде сервиран. На мен най-много ми върви към печени на фурна сладки картофи и карфиол – просто вече не мога да си ги представя без него! Освен това е идеална добавка и към турските кюфтенца от червена леща и булгур, комбинацията не е за изпускане.








2 коментара:

  1. Ще опитам и този твой сос Мария.Страхотно съчетание е , много ми хареса.Идеален не само за печени зеленчуци, но и за пресни салати през този сезон.Имам тахан и не е никакъв проблем веднага да го пробвам.
    Поздравления за идеята и рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Сосът е много хубав и естествено може да се ползва и за други ястия. За салата може би трябва да е малко по-рядък (да се сложи повече вода или лимонов сок), за да стане като дресинг, но усетът ще ти подскаже какъв да го направиш.

      Изтриване