22 януари 2020

Крем от тиква и портокали




Не знаех, че има такъв крем. Докато не го направих миналата седмица… Съвсем случайно – за да оползотворя един резен тиква, 3 портокала и 1 мандарина… След като ги сварих и блендирах, стана фантастичен крем! Изобщо не очаквах толкова добър резултат! И понеже действах на око и на вкус, без точни грамажи, се наложи да го направя още веднъж, за да си запиша някакви пропорции все пак… Пък и толкова много ми хареса, че исках пак да си хапна от това вълшебно нещо в чаша с цвят на старо злато… И така, при втория опит се оказа, че съотношението на тиквата към цитрусите е горе-долу 2:1 – на почти 1 кг тиква сложих 3 портокала и 2 мандарини с общо тегло около 500 г (всичко е чисто тегло, обелено и почистено). Естествено всеки може да промени това съотношение по свой вкус… Както и може да се ползват само портокали или само мандарини. Моите портокали са от сорта за сок, т.е. не са много големи, но са сочни; мандаринките са със средна големина. Останалите продукти са на вкус, особено медът – зависи колко е сладка тиквата.


1 кг тиква (почистена и нарязана на кубчета)
3 портокала (335 г обелени)
2 мандарини (170 г обелени)
5-6 пъпки карамфил
2 ч.л. канела
150 мл вода
60 г кокосово масло
50 г мед (на вкус и зависи колко е сладка тиквата)
30 г орехи – за поръсване


Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Портокалите и мандарините се обелват и заедно с тиквата се слагат в тенджера на котлона. Налива се и малко вода, за да може тиквата да се свари по-лесно. Добавят се канелата и карамфилът. Когато тиквата омекне, котлонът се усилва и тенджерата се оставя без капак, за да се изпари излишната течност. Оставя се да поизстине малко и карамфилчетата се изваждат.
Сварените плодове се прехвърлят в блендер, добавят се кокосовото масло и медът и се пасира до фина смес. Готовият крем се разпределя в подходящи чаши или купички и се слага в хладилника.




Преди да се сервира, се поръсва отгоре с нарязани на ситно орехи.






Кремът е наистина феноменален! Изключително приятен и лек, копринено нежен, с прекрасна свежа и ароматна нотка от портокалите и мандарините. А поръсен с орехите става трепач! Не си и помисляйте да ги пропуснете!




Не съм предполагала, че може да съществува такъв крем – от такива продукти, с такъв цвят, вкус и аромат. Очарована съм! И много щастлива от откритието си! Някой ден ще го изпробвам и в някоя тортичка…






Ако се консумира веднага след приготвянето или след кратко охлаждане, кремът е с характерната за този десерт консистенция – много гъст, но леко течен. След по-дълъг престой в хладилника (поне до следващия ден) обаче се втвърдява и като се гребне с лъжичката, запазва формата си – т.е. спокойно би се рязал с нож и би могъл да се ползва за тарти и други подобни сладкиши…







2 коментара:

  1. Миме,
    тиквата и портокалът много добре се комбинират.Правила съм подобен крем, но с печена тиква и суров сок от портокал и мандарина.Пека тиквата върху хартия за печене без захар, тя става така много сладка и след това я разбивам със сок от портокал и мандарина.А орехите са задължителни и понеже обичаме и кокос добавям и малко кокосови стърготини.
    Така,че и твоят крем ми хареса, но според мен при верене тиквата става по - безвкусна и пуска вода, а при печене става сладка и никаква захар не е нужна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделеното, Ели! Вариантът с печена тиква е много добър, ще го пробвам следващия път. И аз първо си помислих за пресен сок, но портокалите и мандарината ги бях забравила и бяха почнали да побеляват отвън... Като ги обелих, отвътре им нямаше нищо, но вкусът малко беше почнал да се променя - затова ги метнах и тях в тенджерата... Иначе и аз имах притеснения какво ще стане от варени портокали, но се оказа, че резултатът е доста добър!

      Изтриване