24 септември 2020

Ориз басмати със зеленчуци




Или пък зеленчуци с ориз? Защото оризът сякаш се губи измежду оранжевото, зеленото и жълтото в чинията… Но аз така предпочитам – да доминират зеленчуците. Много е свежо и вкусно, пък и по-полезно… А когато оризът е басмати, нещата стават съвършени! С прекрасния си аромат и нежни зрънца той прави ястието достойно за боговете… Иначе то може да се приготви и с пълнозърнест ориз и пак е много вкусно, нали никой не се съмнява в това? Но трябва да се отбележи и заслугата на чушките тук – с тях е още по-апетитно и свежо!


1 ч.ч. ориз басмати пълнозърнест
2 моркова (нарязани – 1 ч.ч.)
1 ч.ч. замразен грах
2 зелени чушки сиврия (нарязани – 1 ч.ч.)
1 ч.ч. царевица
2 ч.л. сол
щипка пипер смес
1 ч.л. кориандър
(струйка студенопресован зехтин)


Оризът се накисва от предния ден в студена вода. Изплаква се добре и се слага в 1¼ ч.ч. вряща вода с 1 ч.л. сол. Когато заври отново, котлонът се намалява и оризът се оставя, докато дръпне всичката вода. Тогава се добавят пиперът и кориандърът и се разбърква с вилица, за да стане оризът пръхкав (прочетох това в една статия за индийската кухня).




Морковите и чушките се нарязват на кубчета. Морковите се задушават в друга тенджера на слаб огън в съвсем малко водичка за 7-8 мин. Не трябва да омекват много, а да останат хрупкави. Тогава се добавят замразеният грах (без да се размразява предварително) и чушките, поръсва се с 1 ч.л. сол и всичко за задушава за още 2-3 минути. Ако се готви по-дълго, зеленчуците омекват, а грахът губи хубавия си цвят. Накрая се слагат царевицата и свареният ориз (царевицата няма нужда от термична обработка) и се разбърква добре. Котлонът се изключва и тенджерата се оставя за няколко минути на него, за да се смесят вкусовете и ароматите. Който не иска да приеме, че оризът е хубав и без никаква мазнина, може след края на термичната обработка да добави и струйчица зехтин (или шарлан), но без тях ястието е по-здравословно. И обещавам, че е не по-малко вкусно!




Оризът е разкошен – невероятно вкусен и апетитен. Обичайната комбинация на зеленчуците за случая е моркови, грах и царевица. Но с чушките става неустоимо вкусно и ароматно – те придават по-голяма свежест и допълнителен прекрасен аромат на ястието.








2 коментара:

  1. Наистина разкошен басмати ориз със зеленчуци се е получил Миме.Аз добавям понякога и зелен боб към зеленчуците.Правила съм също с добавка на броколи и карфиол, както и с гъби и зеленчуци.Става вкусно и красиво ястие или гарнитура.Чудесно е и твоето предложение с пълнозърнест ориз басмати, който има специфичен аромат и вкус.
    Поздрави и лека и спорна седмица през почивните дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Пълнозърнестият басмати (заедно с жасминовия) ми е любимият ориз. А ястието търпи всякаква комбинация от зеленчуци и/или гъби - и винаги ще бъде много вкусно! Спорна седмица!

      Изтриване