tag:blogger.com,1999:blog-5056468085558014213.post3982298696012782954..comments2024-03-22T10:09:58.165+02:00Comments on Хралупка: Ябълков оцетМария Колеваhttp://www.blogger.com/profile/17885477090063823029noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-5056468085558014213.post-5401414004026951162024-01-27T15:55:33.794+02:002024-01-27T15:55:33.794+02:00За съжаление ще Ви разочаровам - не мога да Ви дам...За съжаление ще Ви разочаровам - не мога да Ви дам съвет по въпроса... Самата аз имам същия проблем - последният оцет (от 2022 г., миналата година пропуснах поради липса на домашен материал) не стана като предишните години. Мислех, че като престои по-дълго, ще се подобри, но няма положителен резултат... И аз се чудя защо се получава така, след като винаги го правя по един и същи начин (е, през годините и аз малко поекспериментирах със захарта, меда и изобщо липсата на допълнителен сладък елемент, защото нашите ябълки са сладък сорт), явно ферментацията зависи и от моментните климатични условия - колко е топло времето например. Съжалявам, че не успях да Ви помогна, мога само да се надявам, че тази есен нещата ще се получат както за Вас, така и за мен, важното е да не се отказваме!Мария Колеваhttps://www.blogger.com/profile/17885477090063823029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5056468085558014213.post-43972658930526313382024-01-27T10:50:31.600+02:002024-01-27T10:50:31.600+02:00Преди две години за първи път си направих ябълков ...Преди две години за първи път си направих ябълков оцет и се получи отличен резултат.Но вече две години се мъча да повторя същия резултат ,но нещо не ми се получава така хубав както първия път.Оцета ми докарва на вино.Къде греша.Захарта ми е повече, но и първия пък беше повече.Миналата година сложих мед и пак не се получи.Къде греша.Моля за съвет.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5056468085558014213.post-16238982114251682832021-09-29T11:14:59.155+03:002021-09-29T11:14:59.155+03:00Здравейте!
Мисля, че няма чак толкова строго съотн...Здравейте!<br />Мисля, че няма чак толкова строго съотношение на ябълките и водата. В по-голям, т.е. един съд даже ще стане по-лесно (всеки буркан си е отделна разправия). Бих Ви посъветвала да напълните съда около 3/4 с ябълки и да налеете вода, която да ги покрие. Но в никакъв случай не пълнете съда догоре (не се подлъгвайте по ябълките, те изплуват нагоре), защото когато започне ферментацията, кипи и ще прелива. Що се отнася до захарта - нейното количество е символично и служи за ускоряване на ферментацията, има и рецепти без никаква захар или пък с мед.<br />Дано да съм помогнала. Успех с оцета!Мария Колеваhttps://www.blogger.com/profile/17885477090063823029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5056468085558014213.post-77877288948508517462021-09-27T22:31:58.877+03:002021-09-27T22:31:58.877+03:00Здравейте,
Има ли някакво съотношение на водата? А...Здравейте,<br />Има ли някакво съотношение на водата? Ако няма да се приготвя в буркани, а в по-голям съд, какво трябва да е съотношението на водата с ябълките? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5056468085558014213.post-54520520712752147692021-04-04T17:45:55.373+03:002021-04-04T17:45:55.373+03:00И аз благодаря! Това за различните сортове ябълки ...И аз благодаря! Това за различните сортове ябълки не го знаех и не го спазвам, ползвам си нашите ябълки - те са стар сорт, трудно ми е да кажа точно какъв (нещо подобно на айвания). Но съм много щастлива, че съм Ви вдъхновила! Опитайте наесен, усилията си заслужават! <3Мария Колеваhttps://www.blogger.com/profile/17885477090063823029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5056468085558014213.post-69996556284655218442021-04-03T23:58:51.260+03:002021-04-03T23:58:51.260+03:00Страхотна рецепта за една изключително полезна нап...Страхотна рецепта за една изключително полезна напитка - ябълков оцет. Аз знам, че е хубаво ябълките да бъдат смес - зелени, червени, може от различни сортове. Но честно казано никога не съм приготвяла ябълков оцет в домашни условия. Благодаря за вдъхновението!Ябълков оцетhttps://vinprom-vt.com/project/qbulkov-ocet/noreply@blogger.com