10 януари 2023

Кестенова торта „Лайм“




През последните години понатрупах доста опит с десертите от кестени, след като установих, че са много благоприятен за целта продукт – от тях се получават великолепни кремове, които могат да се сервират както самостоятелно, така и да се ползват за разни тортички. В този ред на експерименти се появи и настоящата красавица – комбинация от успешната торта „Кафе“ и божествения крем с лайм (иначе казано, замених кафето с кора и сок на лайм). А кремът наистина е уникален (в истинския смисъл на думата, не е масово употребяваното клише) – с вълшебен вкус и аромат, и заслужава да му се обърне внимание и в друга форма.
За блата освен овесени ядки (дори не е задължително да са фини) може да се ползват и други видове – спелтени, елдени или каквито предпочитате, резултатът винаги е добър. За крема обаче трябва да се избере гъсто мляко (с висок процент кокос или т.нар. кокосова сметана), за да се втвърди добре и да могат да се режат хубави парчета. Длъжна съм да предупредя и за още нещо – почти всички, опитвали тортата, я харесват много, но на някои кремът им се видя малко кисел, затова не слагайте цялото количество сок от лайм наведнъж и опитайте, преди да добавите и останалото.


основа:
1½ ч.ч. фини овесени ядки (150 г)
1 ябълка (150 г изчистена)
8 фурми
настъргана кора от 1 малък лимон

крем:
600 г кестени (сварени и обелени)
2 лайма – кора и сок (100 г сок + пулпа)
1 консерва гъсто кокосово мляко (кокосова сметана)
150 г мед (на вкус)

какао (или кокосово мляко на прах) за поръсване


Овесените ядки, ябълката, фурмите и лимоновата кора се смилат едновременно в чопър или робот. Не е нужно да е съвсем ситно и фино, но понеже сместа става много гъста и лепкава, може да се наложи пасирането да се прекъсне, за да се избута от стените надолу.
Стената на тортена форма (19-20 см) се слага в поднос и сместа се разпределя вътре на равномерен слой.
Кокосовото мляко се загрява (като се затопли и се втечни, се улеснява блендирането). Добавя се към кестените заедно с меда, сока и настърганата кора на лайма и всичко се блендира заедно до гладък крем, който се излива върху основата и се заравнява. Тортата се слага в хладилника. Когато кремът стегне, тортата се поръсва отгоре с какао, връща се в хладилника и се оставя да престои до следващия ден.




Тортичката е феноменална – изключително трудно откривам думите, с които да я опиша! Блатът е вече познат – пак толкова лек, свеж и приятен е. Но кремът – о, кремът! – той просто е вълшебен! Отново нежен и фин като коприна, но с вкус и ухание от рая – лаймът (и кората, и сокът) са сътворили магия! В едно са се събрали прелестна сладост и леко кисела нотка, което прави нещата съвършени…




Какаото (за поръсване) идеално се връзва с кокосовото мляко и лайма и прекрасно допълва палитрата от вкусове и аромати, но може да се измислят и други варианти за завършек на тортата – кокосово мляко на прах например…












09 януари 2023

Крем супа от тиква и кестени




Обикновено в супата от тиква слагам картофи, но когато във фризера няколко пакетчета сварени и обелени кестени търпеливо чакат да им бъде обърнато подобаващо внимание, на човек му хрумват необичайни идеи… Всъщност няма нищо кой знае колко странно да се съчетаят тиква и кестени, попадала съм на подобни рецепти, макар и за сладкиши. Затова изобщо не се колебах дали да не ги обединя и в супа… И дързостта ми беше възнаградена – получи се превъзходна супа, с чудесна текстура и вълшебен аромат.


800 г тиква (изчистена)
500 г кестени (сварени и обелени)
1 стрък праз (или 1 глава лук)
4-5 скилидки чесън
парче пресен джинджифил колкото орех
2 ч.л. куркума
1 ч.л. кориандър
½ ч.л. кимион
½ ч.л. гарам масала
3 ч.л. сол (на вкус)

за сервиране:
лимонов сок
конопено семе


Тиквата и празът се нарязват на едро, джинджифилът – на тънки кръгчета. Слагат се в тенджера заедно с кестените и чесъна и се налива студена вода, колкото да ги покрие. Добавят се куркумата, кориандърът, кимионът, гарам масалата и солта. Вари се 20-25 мин. – до омекване на тиквата и праза, и всичко се пасира.
Супата се сервира задължително с лимонов сок – той балансира превъзходно леко сладникавия вкус на тиквата, кестените и праза. А за разкош и по-завършен вид (и добавка на натурални мазнини) се поръсва с някакви семена – аз напоследък съм си харесала за целта конопено, но и всякакви други могат да се ползват.




Супата е наистина вълшебна – вкусна и много засищаща, с божествен аромат. Кестените са чудесно попадение – дават прекрасна плътност и нежна и гладка текстура. Ако нямата гарам масала, може просто да я пропуснете или да я замените с по щипка канела и карамфил (в моята поне тези две подправки се усещат доста осезателно).








08 декември 2022

Постни орехови сладки




Това са едни почти сурови гръцки сладки, които аз не точно побългарих – по-скоро похралупчих 😊. На рецептата попаднах в кулинарна група в социалните мрежи, но я промених спрямо своите разбирания и вкус. Кое не одобрих – портокаловият сок се слага да заври с меда, а подправките се оставят сурови. И в списъка с продукти се мъдреше коняк, както и пудра захар за овалване… Аз направих точно обратното – кипнах за няколко секунди портокаловия сок с подправките и алкохола (като минат макар и съвсем кратка термична обработка, ароматът им става по-приятен), а меда добавих, когато сместа поизстина значително. И откакто открих узото в сиропа на едни други характерни гръцки сладки – пияните меломакарони, не бих ползвала друг алкохол… А понеже пудра захар не е влизала в моята кухня от години, си правя сама такава при нужда – просто смилам нерафинирана захар на прах.
В крайна сметка се получиха едни забележителни орехови бижута – много вкусни и ароматни, изключително лесни и бързи за приготвяне. И поради използваните аромати – портокал, канела и карамфил, са изключително подходящи за Коледа. Ако изобщо някой десерт може да се определи като здравословен, това са тези сладки – те са без брашно, без екстрахирани мазнини, без печене, почти само с натурален подсладител (може да се измисли нещо друго за овалване), дори могат да се направят в безглутенов вариант (ако сухарът се замени с фини овесени ядки). От долните продукти при мен излязоха 22 броя с големината на орех, но можеше и да са 1-2 повече – зависи кой колко опитва… 😉


300 г орехи
25 г сухар смлян (или галета) или фини овесени ядки

70 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора на 1 портокал
½ ч.л. канела
10 пъпки карамфил, счукани
1 с.л. узо
60 г мед

30-40 г нерафинирана захар, смляна


Портокаловият сок заедно с настърганата кора, канелата, карамфила и узото се слага в малък съд (джезве за кафе) на котлона и сместа се кипва. Оставя се да поизстине, добавя се медът и се разбърква до стопяването му.
Орехите се смилат не прекалено фино в чопър, прехвърлят се в купа и се добавя сухарът. Разбърква се и към сухата смес се налива сиропът, като бъркането продължава.




Готовата смес се слага в хладилника за два часа. Тогава от нея се оформят топчета и се овалват в пудра захар.






Аз явно бях смляла орехите по-едро от необходимото и ми се наложи да мина вече готовата смес още веднъж през чопъра, от което тя стана по-фина от това, което желаех. Но сладките си станаха чудесни на вкус и се оформяха съвсем лесно. Много са леки и приятни, с характерните аромати на зима и Коледа. Просто идеални за предстоящите празници! И могат (дори според мен е препоръчително) да се приготвят непосредствено преди деня на сервирането, не са от онзи тип сладки, които е задължително да престоят поне седмица преди консумация.






Допълнение 2023 г.
Реших да пробвам сладките в безглутенов вариант – с фини овесени ядки вместо сухар (същия грамаж), и с улеснено приготвяне – само в чопъра, без сместа да се прехвърля в купа. Орехите се смилат, добавят се овесените ядки и пак се врътва за малко; налива се портокаловият сироп и се врътва още малко, колкото да се смесят продуктите (да не се наситняват излишно орехите). Получената смес е много добра за оформяне на топчета, а сладките са пак толкова хубави – няма разлика във вкуса и вида със сухар и с овесени ядки, така че смятам и за в бъдеще да ги правя по този начин.






30 октомври 2022

Замразени кестени




Когато през октомври традиционната лятна разходка в боровата горичка традиционно се пренасочи към кестените (естествено ядливите!) в градския парк, човек се прибира вкъщи освен зареден и отпочинал, и с издути джобове. Тогава вечер на котлона задължително къкри тенджера с ароматно и невероятно вкусно съдържание. А когато човек е имал късмета при някой по-силен порив на вятъра да стане свидетел на бомбардировка от свободнопадащи кафяви минибомбички, джобовете не достигат и събраното количество е повече от възможното за изяждане за една вечер.




В такъв случай вече сварените и обелени кестени се съхраняват в хладилника и когато се събере прилично количество, се използват за различни кремчета или торти. Но ако разходката под кестеновите дървета е ежедневна или дори през ден, в един момент и десертите не спасяват положението. Тогава на помощ идва фризерът – така кестените спокойно могат да се съхранят за по-дълго време. Това решение е наистина много удачно, защото след размразяване те са досущ като прясно сварени.
Колко да са големи пакетчетата, всеки може да си прецени сам – аз ги правя по 500 г или 600 г, защото това са количествата, които ползвам в рецептите съответно за крем или торта.
И така, за някой зимен рожден ден или друг празник имам на разположение прекрасен материал за чудесна тортичка – дали ще е с аромат на кафе или лайм, или пък бисквитена, е само въпрос на избор и настроение. Да не би обаче да си помислите, че ми трябва специален повод за торта през зимата? 😉 А за кремове да не говорим – те са чест десерт вкъщи, независимо дали са шоколадови или не, с банани, дюли, ябълково пюре или с кокосово мляко








08 юни 2022

Настойка (спиртен извлек) от смокинови листа




Смокинята е великолепен плод – много вкусен и изключително полезен. Но не по-малко ценни са и листата на дървото – те помагат при стомашни неразположения, диабет и повишен холестерол, за отслабване, а според някои – и при високо кръвно, задух и кашлица. Съдържат много ензими и благодарение на това улесняват храносмилането и усвояването на храната, особено при по-възрастни хора, при които ензимите в организма намаляват. Листата могат да се ползват под формата на чай или спиртен извлек. Извлекът действа много добре при подуване и тежест в стомаха, гастрит и киселини; ползва се успешно и за топене на мастни депа (т.е. – за отслабване 😉), както и за сваляне на кръвната захар. Приготвя се извънредно лесно и когато е готов, е много удобен за употреба. Листата за него се берат през юни, но ако все пак се случи да се прави по-късно през лятото, се избират младичките листа от върха на клоните. При брането трябва да се внимава белият сок, който изтича от дръжките, да не попадне върху кожата, защото може да я раздразни много.

Какво е нужно за спиртния извлек? Смокинови листа, буркан и хубава домашна ракия (не първак!) или 95-процентов спирт от аптеката, разреден в съотношение 1:1 с вода (мисля, че и двойно дестилираната водка е добър вариант).
Листата се нарязват на едро и се слагат в буркан, без да се натъпкват. Заливат се с ракията (спирта), бурканът се затваря и се слага на тъмно за 40 дни.




След това течността се прецежда и се прехвърля в удобна бутилка или бурканче. Прибира се на тъмно и хладно място и при правилно съхранение запазва полезните си свойства няколко години.






Извлекът се приема по 20 (или 30) капки, разтворени във вода, сутрин и вечер на гладно, а при киселини – след ядене (съответно след получаване на неразположението).
Концентрираната настойка е тъмна на цвят, но когато се разтвори в чаша с вода, става приказно зелена. И докато човек я гледа и отпива от нея, сякаш го лекува и с цвета си…
И така, за подпомагане и подобряване на храносмилането, за лесно и неусетно отслабване, за регулиране на кръвната захар – наздраве! Е, за последните две, естествено, се иска по-продължителна употреба, не става с 20 капки еднократно…