01 април 2020

Сладки картофи и пащърнак на фурна




Открих пащърнака в моята кухня едва преди няколко години и веднага ми стана любим продукт. Постепенно започнах да го включвам в най-различни ястия, но най-често го приготвях на фурна, нарязан на пръчици, с чесън и розмарин. След време към него започнах да добавям и други зеленчуци – така се появи настоящата комбинация, която се оказа много приятна. Много добре се получава, ако се добавят и моркови на пръчици, но тогава оранжевите продукти вземат превес и пащърнакът се загубва… А наситнените скилидки чесън замених със сух, защото по време на печенето изгарят. Вместо розмарин може да се използва мащерка – пак става много вкусно и ароматно. Но когато се изпекат, розмариновите листенца стават изкусително хрупкави, като същински чипс.
За 4 порции ще стигнат:


1 сладък картоф (около 500 г)
6-7 неголеми корена пащърнак (около 250 г)
1 ч.л. сол (на вкус)
½ ч.л. сух чесън (на око)
3-4 клонки розмарин
бучица кокосово масло (колкото лешник)




В затоплена незалепваща тава (мушка се във фурната за кратко, докато тя загрява) се слага малко кокосово масло, за да се разтопи. Картофът се обелва и се нарязва на пръчици, пащърнакът също се нарязва на пръчици. Слагат се в тавата (незалепваща), поръсват се със сол и сух чесън и се разбъркват. Добавя се розмаринът, накъсан на листенца.




Зеленчуците се пекат на 200 градуса на горен и долен реотан около 30 мин. По средата на печенето се разбъркват, за да се запекат всички пръчици равномерно. Сервират се със сос по желание – много подходящ е слънчогледовият.






Картофите и пащърнакът са разкошни – вкусни и ароматни, а комбинацията със слънчогледов сос е съвършена. Самият сос също е много ароматен и с леко киселия си вкус идеално балансира сладостта на картофа и освежава текстурата на печените зеленчуци. А когато пащърнакът е собствено производство, повече думи са излишни…










2 коментара:

  1. Миме,
    пащърнакът е любим за мен кореноплод заедно с корените на магданоза и целината.Пресен е много ароматен, а изпечен е сладникав на вкус.Чудесно предложение - не съм правила с розмарин, а с риган, мащерка и майорана.Но ще опитам и това предложение.Чудесно е, особено сега през Великия пост.
    Чудесни снимки си направила, поздравления за неуморния труд !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Открих пащърнака само преди няколко години и оттогава ми е любим! И аз съм пробвала рецептата с мащерка - пак е много вкусно!

      Изтриване