02 юни 2017

Пащърнак с розмарин на фурна




3-4 големи корена (около 500 г) пащърнак
2-3 скилидки чесън
1 стрък розмарин
струйка зехтин
½ ч.л. сол (на вкус)
щипка черен пипер


Пащърнакът се нарязва на пръчици с дължина 5-6 см, чесънът – на ситно, розмаринът се накъсва на листенца (може и да се нарежат). Слагат се в тава с незалепващо дъно (или се ползва хартия за печене), поръсват се със зехтина, солта и черния пипер и всичко се разбърква.
Пече се в предварително загрята фурна на 160-170 градуса с вентилатор около 20-25 мин. или докато пащърнакът се зачерви леко. По средата на печенето се разбърква, за да се запекат всички пръчици равномерно.
Ако розмаринът се остави на листенца (без да се нарязва), се изпича чудесно и става като чипс.






Приготвен на фурна с ароматни подправки, пащърнакът е превъзходен. При това е диетична и изключително полезна храна. Не случайно рецептата се препоръчва в Топформа. Горното количество е достатъчно за 2 порции, но ако се ползва като добавка към друго ястие, ще стигне и за повече. Много добре се връзва с картофено пюре (или т.нар. в Гърция скордаля) и други задушени зеленчуци.











Няма коментари:

Публикуване на коментар