11 юни 2020

Сладко от кайсии
Чрез доста проби в продължение на няколко години стигнах до извода, че най-доброто сладко се получава с 300 г захар на 1 кг плод. Съотношението важи в пълна сила за леко кисели плодове като ягоди, боровинки и вишни – получават се прекрасни сладка. Технологията на приготвяне също е отработена с години – варенето става на няколко пъти, като тенджерата се оставя да изстине добре преди следващото завиране. Така сладкото се сгъстява. На тези принципи се подчинява и сладкото от кайсии…
Оказа се обаче, че крайният резултат се получи доста сладък, защото плодовете ми бяха много добре узрели. Така че захарта спокойно може да се намали още (или дори да се пропусне, но тогава бих ползвала печенето като начин на приготвяне) – просто количеството ѝ трябва да се съобрази със сладостта на плодовете.


2 кг кайсии (изчистени от костилките)
400 г нерафинирана захар (или в зависимост от сладостта на плодовете)


Кайсиите се нарязват на четвъртинки, слагат се в тенджера и се засипват със захарта. Оставят се да престоят така няколко часа, докато захарта се разтопи (или поне по-голямата част от нея). Много удобно е това да се направи вечерта. Целта е да се образува сок, който е необходим за варенето. На другата сутрин тенджерата се слага на котлона и съдържанието ѝ се вари на слаб огън 20-25 мин. Тогава котлонът се изключва и тенджерата се оставя да изстине. След няколко часа (или вечерта) сместа се клоква пак за 20-25 мин., след което отново се оставя да изстине. Процедурата се потретва. Според мен добра гъстота се постига след третото изстиване, но всеки може да прецени сам за себе си колко гъсто желае сладкото. Трябва да се внимава обаче да не се разкъсат парченцата плод. През цялото време на варенето и изстиването тенджерата е без капак – целта е течността да се изпарява.
Тогава сладкото се слага пак да заври (колкото да се загрее добре, без да се вари повече) и горещо се насипва в чисти сухи бурканчета, които веднага се затварят. От горните продукти излизат точно 4 малки бурканчета от 270 мл.
Сладкото става чудесно – с прекрасен цвят, приятно на сладост и добра гъстота (въпреки че по текстура повече прилича на конфитюр отколкото на сладко, понеже част от кайсиите се разкъсаха малко, но това не е никакъв проблем…)


Няма коментари:

Публикуване на коментар