13 юли 2015

Лятна манджа с тиквички




Ако сте на тиквена диета 😉 или иначе казано – разполагате с много тиквички, и обичайните семейни рецепти вече ви доскучават, тази манджица е една добра нова възможност. Приготвя се бързо и лесно, а е много лека и вкусна. Това е всъщност вариант на популярната лятната манджа с патладжани – оказа се, че става и с тиквички и е не по-малко апетитна.


1 голяма глава лук
2-3 тиквички
1-2 чушки (зелени)
1-2 домата
3-4 скилидки чесън
няколко стръка магданоз
няколко стръка копър
няколко листа босилек
1 стръкче чубрица
2 ч.л. сол (на вкус)
(струйка студенопресован зехтин)


Лукът се нарязва на полумесеци, тиквичките – на четвърт по дължина и после на резенчета, чушките – на лентички, доматите – на кубчета, чесънът и зелените подправки – на ситно.
Лукът се слага в суха тенджера на слаб огън за минута-две, като се разбърква непрекъснато. Когато се запече леко и си пусне аромата, се добавят тиквичките и чушките, посолява се и се задушава още няколко минути (в зависимост от това колко меки искате да са зеленчуците, аз ги предпочитам леко хрупкави). Тогава се прибавят доматите, чесънът и магданозените дръжки и готвенето продължава до омекване на доматите. Междувременно се добавят и босилекът и чубрицата. Когато ястието е готово, се сваля от огъня и се овкусява с магданоз и копър. По желание може да се добави и струйчица студенопресован зехтин, но и без него е изключително вкусно (пък и по-леко).




Манджата е изключително простичка и лесна, а е забележително вкусна и лека, просто идеална за летните жеги. При сервиране докато е още топла, отбива течност в чинията (видно е и на снимките), но когато поизстине, остава само приятно сосче. Ако не желаете никаква течност, просто догответе ястието след прибавянето на доматите без капак. 
При по-нататъшни приготвяния на рецептата установих, че доста добре в нея се вписват и 1-2 моркова. А ако сте смелчаци в кухнята (или просто в момента не разполагате с босилек и чубрица като мен 😉), ги заменете с мащерка и пресен кориандър – крайният резултат е просто очарователен! Тогава и копърът става излишен…








Няма коментари:

Публикуване на коментар