Харесах си тези стекове във веган местенцето на Кейт Форд – много ми допаднаха първо на вид, а после и с простотата си на приготвяне. Срещала съм и други начини за овкусяване на печените дебели резени целина, но реших да дам предимство на настоящата комбинация от продукти. Оказа се, че тя наистина си заслужава – сладко, кисело, солено и пикантно се обединяват в разкошен хармоничен букет и овкусяват и ароматизират целината брилянтно. Същевременно маринатата играе роля и за изкусителната външност на стековете – карамелизираната им повърхност е просто неустоима!
При Кейт зехтинът беше двойно повече, аз го намалих на 1 лъжица и въпреки това целината ми се видя малко мазничка, така че следващия път бих го намалила още.
1 голяма глава целина (около 500 г)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. кленов сироп
1 ч.л. соев сос
1 голяма скилидка чесън
сол
Чесънът се смачква с малко сол на паста и се разбърква със зехтина, горчицата, кленовия сироп и соевия сос в малка купичка.
Целината се обелва и се нарязва на четири (може и повече) кръга с дебелина около 2 см. С върха на ножа по двете повърхности на всеки кръг се правят плитки ромбовидни прорези. Резените се слагат в незалепваща тава (или покрита с хартия за печене), посоляват се леко и се намазват и от двете страни с по-голямата част от маринатата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар