04 ноември 2016

Ябълков оцет




Ябълковият оцет – истинският! – е изключително ценен продукт. Списъкът с ползите от него е много дълъг. Може да се употребява като лекарство за множество болежки, като почистващо средство в домакинството или в най-обичайната си роля – за подправяне на салати. Затова си струва човек да си даде малко труд и сам да си приготви това съкровище. А то не е никак сложно, само отнема известно време – за ферментиране и след това утаяване и избистряне. Но според мен крайният резултат си заслужава чакането и разправиите! При това се намира прекрасно приложение на накапалите ябълки, които иначе ти е жал да гледаш под дървото… Защото за оцета няма нужда да се ползват най-хубавите и едри екземпляри – накапалите дори и натъртени плодове вършат идеална работа, даже и червейчетата не са проблем. Стига само ябълките да са успели да поузреят (да не са капнали зелени).
Добре е оцетът да се прави в стъклени съдове, въпреки че ако е по-голямо количество, много по-удобно ще е да се ползва бидон. Аз лично залагам на няколко 3-литрови буркана. Количеството на ябълките е според големината и броя на използваните съдове. И така, за един 3-литров буркан, от който излиза около 2 л краен продукт, са необходими:


около 1 кг ябълки
50 г захар (нерафинирана)
изворна вода


Ябълките се нарязват на филийки, като се почистват само загнилите и червивите места, т.е. в буркана отива всичко, включително семки и дръжки, но без да се пълни догоре (да има 3-4 пръста до гърлото). Ако се окаже обаче, че се почиства и изхвърля доста, то тогава първоначалното количество ябълки ще е повече от 1 кг. Добавя се захарта и се долива изворна вода (тя също не трябва да стига до ръба на буркана, защото предстои врене и кипене).




Бурканът се покрива с марля и се оставя на топло място (но не на пряко слънце според жената, от която видях рецептата, беше в едно ТВ предаване) и на отворен прозорец – да има трансфер 😉 на бактерии от външния свят. Трябва да престои така 2 или 3 седмици – през това време тече процес на ферментация. Той започва много бързо – още на втория ден се виждат мехурчета в горната част на буркана.




В следващите дни процесът се усилва и сместа започва да ври и да кипи, като отгоре на буркана се образува пяна, затова трябва да се разбърква 1-2 пъти на ден. Постепенно ферментацията намалява и започва утаяване на ябълките.




В зависимост от времето (колко е топло) този процес отнема 2 до 3 седмици. Тогава сместа се прецежда, бурканът се измива и прецедената течност се връща в него. Това е вече оцетът, но не е съвсем готов, т.е. не е достатъчно кисел и е прекалено мътен, затова се оставя за още 2-3 седмици – за допълнително ферментиране и утаяване.




За това време би трябвало отгоре на буркана да се образува и гъба или т.нар. майка, която е най-полезното нещо в цялата тази история (при мен миналата година се образуваха великолепни гъби за 3 седмици, но тази година нещо се бавят…). След това оцетът вече е готов за бутилиране.




Но първо трябва да се преточи от буркана – за тази цел се ползва тънко маркуче, за да не се размъти съдържанието. Целта е утайката да си остане на дъното на буркана, затова единият край на маркучето се потопява малко над мътилката, а другият край – в чист съд, в който се преточва оцетът. След няколко минути имаме домашен ябълков оцет, който се налива в бутилки и се оставя да се утаи отново и да се избистри. Бутилките се прибират и се съхраняват на удобно, евентуално хладно място. Ако се остави така за още няколко седмици или дори месеца, оцетът се избистря идеално! И колкото повече стои, толкова по-хубав, т.е. по-кисел става. Даже си образува нова гъбка във всяка бутилка! В моя случай съхранението е на северната тераса (остъклена) – през зимата става доста студено (което мисля, че спомага за избистрянето), а през лятото си е топличко, но това никак не попречи на оцета.




Понеже нямах идея какво да правя с оцетните гъби, ги накъсах на парченца и пуснах по едно във всяка бутилка. Не знам дали това е правилно, но не вярвам да е проблем, защото след няколко месеца най-отгоре във всяка бутилка (в гърлото) се образува нова малка гъбка.
В някои рецепти се препоръчва настъргване или максимално наситняване на ябълките. Оказва се обаче, че това е доста неприятно, когато се стигне до прецеждането и избистрянето после, защото се получава невероятна каша. Така че най-добре е ябълките да се нарежат на не прекалено тънки резени, защото когато се разбъркват по време на кипенето, те допълнително се надробяват.
На 1 кг ябълки се слагат 50 г захар, а ако са по-кисели, може и 100 г. Захарта играе роля за ферментацията, т.е. ускорява я. Има рецепти и без захар, особено ако се ползват сладки ябълки. Някои пък слагат мед. Всичко е въпрос на вкус и лични предпочитания. Аз ползвам нерафинирана захар.
Смятам, че оцетът ще се получи и с чешмяна вода, но съм чела, че тя не се препоръчва при приготвяне на продукти, при които има ферментация (туршии, квас за хляб и др.) заради хлора. В крайна сметка предназначението му във водата е да унищожава разните там бактерии и микроорганизми, а тъкмо те са ни необходими за процеса на ферментация. Така че аз предпочитам истинска изворна вода (може и бутилирана от магазина в краен случай), макар че и с хлорирана ще се получи ферментиране, но вероятно ще отнеме повече време.
За преточването на готовия оцет от буркана ползвах маркуче от медицинска система (от аптеката) – то е тънко и с него става перфектно. Първо пробвах с по-дебел маркуч, но не ми се получи.
А какво се прави с останалата на дъното утайка? Единият вариант е да се изхвърли с лека ръка, но има и друга възможност – и тя се сипва в шишенце и се забравя някъде... След няколко месеца в пълен покой имаме това – изключително бистър и с прекрасно качество оцет! 😉 Процедурата на преточване с маркучето вече е ясна...






Допълнение 2022
Миналата година реших да пробвам да направя оцет, без да добавям захар. Макар че в рецептата тя е малко и се ползва единствено за улесняване и ускоряване на ферментацията (в последствие от нея не остава нищо), има хора, които съзнателно я избягват в ежедневието си и ме питат дали би се получило без нея. Е, отговарям: Да, получава се! Нямаше никаква разлика при ферментацията с предишните години, оцетът се разви по познатия начин. Но правя уточнение – нашите ябълки са сладки. Все пак смятам, че би станало и с по-кисели, може би само процесът ще отнеме по-дълго време.
А тази година направих още едно нововъведение (освен че пак пропуснах захарта) – притиснах ябълките в бурканите с малки скарички, за да не изплуват нагоре. Така те нямат никакъв досег с въздуха и не потъмняват на повърхността, т.е. не се окисляват. Това ми хрумна, след като прочетох книгата на Д-р Хироми Шиния „Ензимният фактор“ – в нея авторът съветва да не се ядат окислени храни, защото те образуват в тялото свободни радикали, които на свой ред разрушават ДНК в клетката, като причиняват рак и други здравни проблеми. Но това вече е друга тема…








8 коментара:

  1. Страхотна рецепта за една изключително полезна напитка - ябълков оцет. Аз знам, че е хубаво ябълките да бъдат смес - зелени, червени, може от различни сортове. Но честно казано никога не съм приготвяла ябълков оцет в домашни условия. Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря! Това за различните сортове ябълки не го знаех и не го спазвам, ползвам си нашите ябълки - те са стар сорт, трудно ми е да кажа точно какъв (нещо подобно на айвания). Но съм много щастлива, че съм Ви вдъхновила! Опитайте наесен, усилията си заслужават! <3

      Изтриване
  2. Здравейте,
    Има ли някакво съотношение на водата? Ако няма да се приготвя в буркани, а в по-голям съд, какво трябва да е съотношението на водата с ябълките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Мисля, че няма чак толкова строго съотношение на ябълките и водата. В по-голям, т.е. един съд даже ще стане по-лесно (всеки буркан си е отделна разправия). Бих Ви посъветвала да напълните съда около 3/4 с ябълки и да налеете вода, която да ги покрие. Но в никакъв случай не пълнете съда догоре (не се подлъгвайте по ябълките, те изплуват нагоре), защото когато започне ферментацията, кипи и ще прелива. Що се отнася до захарта - нейното количество е символично и служи за ускоряване на ферментацията, има и рецепти без никаква захар или пък с мед.
      Дано да съм помогнала. Успех с оцета!

      Изтриване
  3. Преди две години за първи път си направих ябълков оцет и се получи отличен резултат.Но вече две години се мъча да повторя същия резултат ,но нещо не ми се получава така хубав както първия път.Оцета ми докарва на вино.Къде греша.Захарта ми е повече, но и първия пък беше повече.Миналата година сложих мед и пак не се получи.Къде греша.Моля за съвет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление ще Ви разочаровам - не мога да Ви дам съвет по въпроса... Самата аз имам същия проблем - последният оцет (от 2022 г., миналата година пропуснах поради липса на домашен материал) не стана като предишните години. Мислех, че като престои по-дълго, ще се подобри, но няма положителен резултат... И аз се чудя защо се получава така, след като винаги го правя по един и същи начин (е, през годините и аз малко поекспериментирах със захарта, меда и изобщо липсата на допълнителен сладък елемент, защото нашите ябълки са сладък сорт), явно ферментацията зависи и от моментните климатични условия - колко е топло времето например. Съжалявам, че не успях да Ви помогна, мога само да се надявам, че тази есен нещата ще се получат както за Вас, така и за мен, важното е да не се отказваме!

      Изтриване
  4. Здравейте, за трета година (от както се преселих на село) слагам оцет. Никога не бях добавяла подлсдител, сега добавих мед, защото имам от моите пчели. Първите две стана не толкова кисел и беше идеален за пиене без разреждане - аз не го ползвам често, но това са отзивите от хората, на които раздадох. Сега съм сложила 2 буркана по 8л с накълцани ябълки и 2х3л със сок. Въпросът ми е от къде намерихте малките скарички, с които се притискат ябълките. Освен това имам ябълки за подаряване (100% био) от различни сортове ако някой се интересува и ако позволите, може да Ви оставя email за връзка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Поздравления за ентусиазма, енергията и щедростта, с която творите и подарявате сътвореното! <3
      Скаричките съм купувала преди години от магазини за домашни потреби и за китайски стоки, надявам се да успеете да намерите и Вие. Относно ябълките - ние също си имаме доста, така че няма да ми се наложи да търся от друго място (малкото материал миналата година беше изключение, защото направихме сериозно кастрене на ябълковите дървета), а не бих се наела да посреднича; надявам се все пак да намерите желаещи за прекрасните Ви плодове. <3

      Изтриване