31 октомври 2016

Киноа с броколи




Не съм от тези, които залитат по всякакви екзотични и скъпи продукти, набедени за супер храни, безценни за здравето и осигуряващи ни едва ли не безсмъртие. Предпочитам сезонни и местни плодове, зеленчуци и варива – те са не по-малко богати на полезни вещества. Настоящата рецепта се отклонява от тези ми разбирания, но нали изключенията потвърждавали правилото… Пък и е интересно понякога човек да опита различни вкусове и аромати и да види с какво се хранят хората по света…


1 ч.ч. киноа
1 малка глава броколи (450-500 г)
1-2 скилидки чесън
2 ч.л. сол
(струйчица ароматен зехтин)


Мерителната чаша е 240 мл.
Киноата се накисва от предната вечер в студена вода. Преди варенето се измива много добре.
1 ч.ч. вода се слага да заври. Добавят се киноата и 1 ч.л. сол и се вари около 20 мин. на слаб огън – докато поеме всичката вода.
Броколите се нарязват на малки розички, стъблата и кочанът (той се обелва) – на пръчици. Всичко се задушава в съвсем малко водичка (на дъното на тенджерата) с накълцаната на ситно скилидка чесън и 1 ч.л. сол за максимум 10 мин. Целта е водата да се изпари, докато се задушават броколите, а те да останат приятно хрупкави (друга опция е да се сварят на пара). Тенджерата се сваля от котлона и по желание се добавя малко ароматен зехтин. Прибавя се и сварената киноа и всичко се разбърква добре.




Експресно и вкусно ястие! Резултатът наистина е очарователен! Киноата ми напомня на вкуса на кафявия ориз, но е много по-нежна и дребничка от него, а комбинацията с броколи е изключително добра. Ако нямате ароматен зехтин, може да компенсирате букета му от ухания с джоджен и мащерка например (или други подправки по желание), които се добавят при броколите по време на задушаването им. Солта пък много успешно може да се замени с прекрасната самардала. А който желае, може изобщо да пропусне мазнината – ястието пак е чудно вкусно.








Няма коментари:

Публикуване на коментар