18 август 2024

Конфитюр от сини сливи без захар




Конфитюрът от сини сливи е едно от кулинарните бижута, което всяка уважаваща себе си хралупка е длъжна да има в наличност. 😊 Още повече когато това разкошно на цвят и вкус съкровище е приготвено без кристалче захар… Всъщност и всякакъв друг подсладител е излишен, защото за целта ползвам много добре узрели плодове, които са си достатъчно сладки, съответно са и по-ароматни. И това, че са малко омекнали, не е никакъв проблем (стига ножчето да е остро), защото се приготвят по познатия непретенциозен начин – във фурната.




Количеството им е според наличностите и желания краен резултат, при мен от 2 кг сливи излязоха точно 4 бурканчета от 270 мл (останаха 2-3 сливки за опитване).

Сливите се нарязват на четвъртинки, за да се извадят по-лесно костилките, и се слагат в подходяща тава. Налива се малко водичка и се пекат на 180-200 градуса на долен и горен реотан около час – докато омекнат. Междувременно се разбъркват 2-3 пъти, а ако водата изври, се долива още. Накрая при мен не остана почти никаква течност, но по желание може да се остави някакъв сироп.




Докато са още горещи, сливите се насипват плътно (да няма въздух) в чисти сухи бурканчета, които веднага се затварят.




Полученият конфитюр е просто великолепен – достатъчно сладък и изключително ароматен, с прекрасна свежа кисела жилка. А цветът му е уникален – пурпурно бордо! И няма по-подходящ от него за разкошните козуначените бухтички…










Няма коментари:

Публикуване на коментар