15 август 2024

Ябълково-кокосов сладкиш без печене




В резултат на търсенията ми на по-добра и здравословна алтернатива на бисквитите в една чудна ябълково-кокосова тортичка, се роди настоящият сладкиш. Просто ми хрумна да заменя пълните с какви ли не съмнителни съставки купешки шоколадови бисквити със смес от смлени спелтени ядки, орехи, стафиди, какао и ванилия. Внесох някои подобрения и при останалите основни продукти – ябълките ароматизирах с малко ром, а кокосовото мляко подсладих с кокосова (вместо нерафинирана тръстикова) захар. Спазих начина на оформяне – ред суха смес, ред настъргани ябълки, част от кокосовото мляко и така три пласта (завърших с малко спелтена смес), но както добре е видно от снимките, в крайния резултат не си личат никакви редове и слоеве.




Така че следващия път просто бих разбъркала всички съставки наедно и бих изсипала сместа в тавичката. И дори да няма впечатляващ външен вид, изобщо не се съмнявам, че ще се получи същият божествен – да, божествен! – сладкиш. Трудно ми е да опиша с думи вълшебството от аромати в него – просто трябва да се опита. Като не говоря за отделни разнопосочни аромати, а за симфония от тях, за хармоничен букет от разкошни ухания.
Ябълките, които ползвах, са червени, но не виждам защо да не са подходящи и всякакви други; кокосовото мляко е с 88% съдържание на кокос и 22% мазнини. Сигурна съм, че ще се получи същият добър резултат и с овесени вместо със спелтени ядки (само трябва да се прецени дали количеството им да е пак толкова), защото съм взела идеята за сухата смес от ореховия слой в едно прекрасно кокосово кремче.


4 големи ябълки (900 г)
2 с.л. ром
1 консерва (400 мл) кокосово мляко
4 с.л. (50 г) кокосова захар

2 ч.ч. (220 г) спелтени ядки (флейкс от спелта)
1 ч.ч. (160 г) стафиди
1 ч.ч. (110 г) орехи
3 с.л. (25 г) какао
¼ ч.л. смляна бурбонска ванилия


Спелтените ядки се смилат в блендер или чопър, добавят се стафидите, орехите, какаото и ванилията и се смила пак, но няма нужда да е на много ситно, добре е да се усещат парченца орехи.
Кокосовото мляко се разбърква с кокосовата захар, докато захарта се стопи.
Ябълките се настъргват, поливат се с рома и се разбъркват.
Оттук нататък има две възможности – в средно голяма тавичка да се направят три слоя от ред суха смес, ред ябълки и част от кокосовото мляко или трите компонента да се разбъркат в купа и сместа да се прехвърли и заравни в тавичката. Тъй като от първия начин няма ефект (накрая не личат никакви редове), при това е и по-пипкав, препоръчвам втория – той е по-бърз и мързелив.
Сладкишът се слага в хладилника за поне няколко часа, най-добре за една нощ.




Като се охлади добре, се стяга и могат да се режат парчета. При сервиране може да се поръси с нещо по желание, аз заложих на кокосов чипс със солен карамел.




Сладкишът е наистина уникален! Невероятно лек, свеж и покорява с букета си от прекрасни аромати, като никой от тях не се отличава или доминира над останалите, а си хармонират и допълват чудесно. Заслугата е и на спелтените ядки, и на кокосовата захар, и на рома и ябълките, усеща се и лек дъх на какао. Сладкишът има и още едно достойнство – много е сочен, сякаш е сиропиран, а ябълките нежно хрускат и му придават изключителна свежест. И накрая, освен всичко изброено дотук, е и идеален за летните жеги – приготвя се съвсем лесно и без печене!








Няма коментари:

Публикуване на коментар