1 кг люти чушки (рибки или всякакви други сортове)
5-6 скилидки чесън
сол
ябълков оцет на вкус
струйка шарлан (или зехтин)
Чушките се подреждат на един ред в незалепваща тава без никаква мазнина (разделят се на два пъти).
Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна на горен и долен реотан 17-18 мин., като по време на печенето се разбъркват 1-2 пъти. Целта е на места да се получат кафяви петънца и да замиришат приятно, а не да почернеят целите.
Изваждат се в купа, посоляват се и се поливат с оцет на вкус. Докато са още горещи, се нареждат плътно в буркани, като между тях се пускат и нарязани на филийки скилидки чесън. Ако е останало място в буркана, може да се сипе още малко оцет (моят е домашен и не е толкова кисел като купешкия), а най-отгоре се налива шарлан, който да покрие всичко и да запечата съдържанието. Бурканите се затварят веднага и се оставят да изстиват. Съхраняват се на хладно място.
Естествено по същия начин могат да се приготвят всякакви сортове люти чушки – каквито обичате или с каквито разполагате.
Но ако са по-дребни и топчести (като тези малки жълти камбички например), се пекат по-малко време – 15 мин., и е добре отгоре в буркана да се притиснат със скаричка, за да не се показват над мазнината.
Чушките стават прекрасни – много апетитни, приятно кисели и прекрасно ароматизирани от чесъна. Чудесно допълнение са към всякакви зимни ястия, защото вървят на какво ли не – и на киселото зеле, и на бобеца и лещата, и на сармите, и на ориза и картофите… Изобщо многофункционални са! Естествено могат да се консумират и веднага, без да се чака зимата – в такъв случай няма нужда да се пълнят още горещи в буркани, а просто да се сложат в подходяща кутия в хладилника…
Няма коментари:
Публикуване на коментар