03 август 2019

Чорбаджийски чушки на фурна с оцет и сол




Съпругът ми е голям почитател на чорбаджийските чушки, независимо пържени или пукани – само да не са люти! Пърженето изобщо на чушки си е цяла одисея – пръскане навсякъде, пушене, миризми из цялата къща… Но пърженето на чорбаджийски чушки е истинско предизвикателство – поради формата им (дълги и криви) те много трудно се събират в тенджерата, още повече пък прилежно наредени… Като добавим и вредата от пърженето, нещата съвсем загрубяват… Пукането на скарата също не ми го хвалете – да се пека и опушвам и аз заедно с тях и да ги обръщам непрекъснато, не си е работа… Затова след като преди няколко години установих, че чушките могат да се изпекат без никаква мазнина във фурната и после да се овкусят със сол, оцет и зехтин, нямаше как да не приложа този метод и на братовчедките им чорбаджийки… И съвсем както се очакваше, резултатът и при тях е блестящ! По нищо не могат да се различат от пържените… Отново са със същия божествен вкус и аромат! А при последвалите опити установих и друго – дори и зехтинът да се пропусне изобщо (за да се премахнат екстрахираните мазнини от храненето), чушките пак стават разкошни!


1 кг чорбаджийски чушки
сол
ябълков оцет на вкус
(струйка студенопресован зехтин)


Чушките се подреждат на един ред в незалепваща тава без никаква мазнина (разделят се на два пъти).




Пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна на горен и долен реотан 17-18 мин., като по време на печенето се разбъркват 1-2 пъти. Целта е на места да се получат кафяви петънца и да замиришат приятно, а не да почернеят целите. Още горещи се изваждат в купа, посоляват се и се поливат със струйка зехтин (може и без него) и оцет на вкус. Оставят се да престоят поне няколко часа, за да се овкусят добре, и са готови за сервиране.




Чушките са великолепни! С познатия прекрасен вкус и аромат, по нищо неразличими от пържения си прототип…










2 коментара:

  1. Наистина са чудесни тези чорбаджийки.Обикновено ги консумираме само на туршия, но ще ги изпробваме и така.
    Поздрав сърдечен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за туршия са чудесни, но и така много ги обичаме вкъщи.
      Хубав ден! :)

      Изтриване