30 октомври 2015

Салата от целина и моркови




Целина вече май има целогодишно по зеленчуковите щандове, но в моето съзнание тя си остава есенен и зимен зеленчук – вероятно я свързвам със сезона на туршиите. Пък и през ум не ми минава да правя салата от нея през пролетта, когото е изобилието на всякакви зеленолистни, или през лятото, когато не минава ден без салата от домати, краставици, чушки или патладжани. Но когато се заесени, започвам да се оглеждам за нея по сергиите на пазара. Същото се отнася и за морковите – и тях ползвам за салата само през есента и зимата. И въпреки че сякаш има по-популярни кореноплодни от целината, използвани за салата – цвекло, ряпа, алабаш – аз се спрях на нея в комбинация с моркови. Не знам колко е популярна употребата й в суров вид (май обикновено се ползва в супи и изобщо различни готвени ястия), но аз много я харесвам и по този начин. Пък и за пореден път изказвам убеждението си, че плодовете и зеленчуците са по-полезни сурови и които от тях позволяват, е по-добре да се консумират така. А за полезните качества на целината (суровата!) не смятам да навлизам в подробности, има много приложения…
Количеството и съотношението на целината и морковите е въпрос на вкус и е според броя и големината на порциите; според мен за 2 порции – ако нямате намерение да останете само на салата ;) – са достатъчни:


½ голяма или 1 малка глава целина
2-3 моркова
няколко листенца целина за цвят и за украса
сол
ябълков оцет
(ароматен зехтин)


Целината и морковите се настъргват на едро ренде, овкусяват се малко сол, няколко капки ароматен зехтин (може и да се пропусне даже за по-здравословен вариант) и ябълков оцет на вкус и всичко се разбърква добре. За контраст и цвят на салатата може да се добавят и няколко ситно нарязани листенца целина.
Бърза, лесна и много полезна салата! И вкусна естествено!








Няма коментари:

Публикуване на коментар