06 октомври 2021

Патладжани на фурна




По аналогия с тиквичките започнах да използвам този начин и за приготвяне на патладжани – освен печени в суха тава и после овкусени с чесън и магданоз, стават много хубави и оваляни в брашно и подредени като керемидки. Всичко е изключително елементарно и си заслужава човек да го пробва, ако предпочита максимално простата и простичко приготвена храна. Количеството на патладжаните е според големината им и тази на тавата.


патладжани
сол
царевично брашно за овалване
(зехтин или шарлан по желание)


Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина около 7-8 мм, посоляват се и се оставят 40-50 мин. да им изтече горчивата вода. Изцеждат се добре, овалват се в царевично брашно и се подреждат в подмазана тава като керемидки (със застъпване). Патладжаните се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна на горен и долен реотан около 40-45 мин. – до приятен загар. Като се извадят от фурната, по желание може да се полеят с тъничка струйчица зехтин или шарлан, но по-здравословно е този момент да се пропусне. Липсата на мазнина прекрасно може да се компенсира с купичка слънчогледов сос при сервирането – така ястието става по-завършено и още по-вкусно.




Патладжаните са много вкусни, въпреки че се приготвят толкова елементарно – всъщност в това е очарованието им!








Няма коментари:

Публикуване на коментар