четвъртък, 24 август 2017 г.

Чушки на фурна с оцет и сол
Току-що изпържени и веднага поръсени със сол и оцет – това са най-изкусителните чушки на света. Какъв аромат се носи от тях само!… Миналата година по изключение ги правих 1-2 пъти, но все с голяма доза угризения, защото целта на моята кухня е ястията да се приготвят без пържене. Затова потърсих алтернатива на тази греховна вкуснотия – оказа се, че е съвсем лесно постижима! Чушките спокойно могат да се изпекат (без капка мазнина!), след което веднага да се посолят и поръсят с оцет и зехтин. И няма никаква разлика на крайния резултат с вкуса на първия нездравословен вариант. Така че – смело към фурната!


чушки сиврия (или чорбаджийски)
сол
струйка зехтин
ябълков оцет на вкусЧушките се подреждат на един ред в незалепваща тава без никаква мазнина (ако са повече, се разделят на два пъти) и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна на горен и долен реотан 17-18 мин., като по средата на печенето се обръщат. Целта е на места да се получат кафяви петънца и да замиришат приятно, а не да почернеят целите.
Още горещи се изваждат в купа, посоляват се и се поливат със струйка зехтин и оцет на вкус. Може връхчетата да се разкъсат леко, за да проникнат солта и оцетът и във вътрешността им. Оставят се да престоят поне няколко часа, за да се овкусят добре, и са готови за сервиране.

Чушките са превъзходни на вкус и гарантирано никой не би и предположил, че не са пържени… Чудесни по същата технология стават и чорбаджийските.

Чушките могат да се предложат като част от някаква салата, но са идеални и като самостоятелно ястие, особено ако се гарнират с доматен сос.


Няма коментари:

Публикуване на коментар