Тази година освен
кейл за първи път имаме и собствено производство от манголд – другия тъй високо ценен зеленолистен зеленчук. Много съм щастлива, че успяхме да си го отгледаме, и не мога да му се нарадвам, защото в лехичката се редуват растения с всевъзможни комбинации на формата и цвета на листата и жилките: зелени – прави или леко накъдрени, заоблени или по-издължени – и червени листа с нежни мрежички от бели или червени жилки по тях… Изобщо кръстоски и модели всякакви – явно затова всички семенца в пакетчето за посев бяха различни на вид. Но пък благодарение на това разнообразие каква само красива салата става от всички тях! А ако към свежите манголдови листенца (и уханния магданоз, който също си е от нашата градинка) се добавят краставичка и морков, палитрата от цветове става още по-живописна и богата. За салатата ползвам по-младите и крехки листенца, по-големите и поодъртели оставям за готвене или
баница, като режа и дръжките – не бих се лишила от тази красота (и полезност!) в чинията.
1 букетче листа (20-ина) от манголд
1 малка китка магданоз
½ краставица
1 малък морков
лимонов сок
сол на вкус
маслини
Листата манголд (включително и дръжките) и магданозът се нарязват на ситно, краставицата – на едри кубчета (или кой както предпочита), морковът се настъргва на едро ренде. Всичко се слага в купа, овкусява се с малко лимонов сок и сол и се разбърква. Добавят се няколко маслинки и салатата е готова за сервиране.
Салатата е изключително свежа и приятна, с различни цветове и текстури. Освен че е забележително красива, е и по-добрият начин да се консумират зеленолистните – в суров вид. А обичайните за овкусяване екстрахирани мазнини са заместени от предпочитаните вкъщи маслинки каламата.
Чудесен зеленчук е манголда Миме.От сега нататък вече ще имаш манголд дори без да го засяваш.Той се саморазсява и догодина ще го видиш отново като прасна пролетна зеленина.А кейл също сме засявали. Не е капризен, има малко по - специфичен аромат и вкус.Напоследък правя листата на манголда попарени за 5 - 6 минути , отцедени с лимон и зехтин.Добавям и малко сусам или ядки.Прекрасна гарнитура става.А сармите с манголд стават чудни.Опитай ако решиш, ще ти харесат и двата варианта на приготвяне.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря за идеите, Ели! В списъка ми за догодина са! :)
ИзтриванеПриятни почивни дни!